Oamenii de știință de la Oxford au creat "scoruri de impact" pentru 57.000 de produse alimentare și băuturi, calculând astfel efectele lor negative asupra mediului.
Carnea de vită și de miel se află în fruntea listei cu cele mai dăunătoare alimente pentru mediu, în timp ce băuturile energizante sunt la coadă.
Nucile și fructele uscate, cafeaua, brânza, peștele și fructele de mare, ceaiul, plăcintele, quiche-urile și mâncarea de petrecere, dulcețurile și ciocolata au, de asemenea, un mare impact negativ asupra mediului. Pe de altă parte, dovlecii, cartofii prăjiți, rondelele de ceapă, orezul, sucurile și măslinele au cel mai mic impact, potrivit echipei internaționale de cercetare care a studiat și diferența dintre produsele pe bază de carne și alternativele lor pe bază de plante. Cele din urmă au un impact mai mic asupra mediului față de carne.
Produsele pe bază de carne, pește și brânză au impact negativ asupra mediului
Experții au spus că cercetarea lor oferă un prim pas spre a permite consumatorilor și comercianților să ia decizii informate cu privire la impactul asupra mediului al produselor alimentare și băuturilor.
Ei au analizat emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea terenurilor, stresul hidric și potențialul de eutrofizare - atunci când apa, în special cea stătătoare, devine îmbogățită cu nutrienți, provocând adesea înfloriri de alge dăunătoare și, în cele din urmă, ucigând alte vieți.
"Această activitate i-ar putea ajuta pe consumatori să ia decizii de cumpărare a alimentelor mai sustenabile din punct de vedere ecologic. Mai important, ar putea determina comercianții și producătorii de alimente să reducă impactul asupra mediului, făcând astfel mai ușor pentru noi toți să avem diete mai sănătoase și mai durabile", a declarat profesorul Peter Scarborough de la Oxford, conform Daily Mail.
Cercetătorii au analizat diferențele de impact asupra mediului dintre produsele cu mai multe ingrediente și au descoperit că cele făcute din fructe, legume, zahăr și făină, cum ar fi supe, salate, pâine și multe cereale pentru micul dejun, au scoruri scăzute de impact, iar cele făcute din carne, pește și brânză se află la capătul superior al scalei.
Citește și: OMS: Reziduurile de tutun conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore...
- Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor. Ajung în număr mare în fileurile pe care le...