Nu de puține ori s-a spus că în Parcul Național Valea Morții din California s-au înregistrat cele mai mari temperaturi raportate vreodată pe Pământ, însă studii noi arată că alte locuri sunt cele mai fierbinți de pe Terra.
Anul trecut, în Parcul Național Valea Morții s-au înregistrat 54,4 grade Celsius. Atunci, s-a spus că aceasta este cea mai ridicată temperatură raportată vreodată pe Pământ, însă un studiu recent arată contrariul. Mai exact, cele mai fierbinți locuri de pe Terra ar fi deșertul Lut din Iran, dar și deșertul Sonoran, situat în America de Nord.
Ruinele unui sat din Italia au ieșit la iveală după mai bine de 70 de ani. Cum s-a petrecut totul
Cercetătorii de la Universitatea din California au stabilit că temperaturile în aceste locuri au ajuns la 80, 8 grade Celsius, iar în deșertul Lut acestea au fost chiar mai mari.
De cealaltă parte, oamenii de știință au subliniat că Antarctica își păstrează titlul pentru ”cel mai rece loc de pe Pământ”, temperaturile din termometre ajungând la minus 110,9 grade Celsius.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat datele înregistrate de satelitul de înaltă rezoluție al Serviciulului de prospectare geologică al Statelor Unite ale Americii, pe parcursul ultimelor două decenii.
Astfel, cercetarea lor a arătat că deșertul Lut are cea mai fierbinte suprafață terestră din lume, atingând în mod regulat temperaturi extreme între 2002 și 2019.
Citește și:Cinci schimbări pe care să le faci pentru a preveni un accident vascular cerebral
Un studiu mai vechi, publicat în 2011, arăta că temperaturile din deșertul Lut pot atinge chiar și 70 de grade Celsius, însă datele noi arată că valorile au fost subestimate, în realitate ele fiind cu zece grade mai mari.
De asemenea, deșerul Sonoran, care se învecinează cu SUA și Mexic, se înregistrează temperaturi extreme.
- Te-ar putea interesa si:
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Marea Barieră de Corali se confruntă cu cea mai ridicată temperatură a apei din ultimii 400 de ani...
- Martie 2024, a zecea lună consecutivă cu recorduri de căldură. Nedumeriți, cercetătorii se tem că...