Rocco O'Brien, un băiețel de 8 ani din Marea Britanie, a trăit ani întregi mâncând numai tablete de ciocolată, cremă de ciocolată și chipsuri. Plângea groaznic dacă mama lui îi punea chiar și nuggets de pui în farfurie, un fel de mâncare adorat, de obicei, de cei mici.
Rocco a trăit până acum cu o dietă total nesănătoasă: ciocolată, cacao cu lapte și chipsuri de cartofi. El a fost diagnosticat cu tulburare de aport alimentar de tip evitant/restrictiv. Plângea necontrolat și i se făcea greață dacă i se dădea altă mâncare să încerce. Mama lui, Heidi, nu mai știa ce să facă pentru a-l convinge pe copil să încerce măcar un fruct sau o legumă. Salvarea ei a venit de la un hipnoterapeut, scrie Daily Mail.
După câteva ședințe de hipnoză, Rocco a inclus acum în dietă 10 noi alimente, printre care măr, pară, spanac. Mama lui a povestit: "Nazurile lui Rocco la mâncare au început imediat după diversificare. Îi venea să verse de la tot și evita anumite alimente. Nu refuza mâncarea, dar îi era rău de la ea. Mai târziu nu puteam merge la restaurante, el nu putea să fie în aceeași cameră cu mâncarea din cauza mirosului, a aspectului. Obișnuiam să-i pun paste în mână și începea să țipe de parcă-i pusesem păianjeni. În urmă cu șase luni a ținut în mână un nugget de pui și a început să plângă. Suferă de o tulburare senzorială și simțurile îi sunt intensificate. Îi este frică să atingă majoritatea alimentelor."
Rocco a băut lapte pentru bebeluși până la 6 ani, pentru ca în corpul lui să intre niște nutrienți. Mama copilului s-a lovit și de lipsa de cunoștințe și de privirile pline de judecată ale medicilor, ale nutriționiștilor și psihologilor. A aflat că ceea ce are fiul ei se numește tulburare de aport alimentar de tip evitant/restrictiv. Această afecțiune a primit recunoaștere de abia în 2013. De obicei, persoanele care suferă de această tulburare pot mânca doar pâine, cereale uscate, chipsuri, biscuiți, ciocolată, iaurt. Pot fi, de asemenea, foarte specifici în privința brandurilor pe care le consumă. În plus, Rocco suferă și de autism.
"Sunt mamă și se uitau la mine de parcă era vina mea. Până la urmă, mi-au zis să-l las să flămânzească. Duceam o bătălie cu ei", a spus Heidi despre contactul ei cu specialiștii în sănătate. Norocul a venit când a cunoscut întâmplător o tânără care suferise de aceeași tulburare alimentară și pe care o ajutase un hipnoterapeut specializat în probleme alimentare. A apelat la el, iar relația lui Rocco cu mâncarea a devenit mult mai bună.
Citește și: Cele două lucruri simple pe care e important să le faci înainte de a bea cafeaua de dimineață
Citește și: Ce se întâmplă în organism când consumi mâncare picantă. De ce îți curge nasul și îți lăcrimează ochii
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore...
- Restricții pentru adolescenții care folosesc Instagram. Vor fi plasaţi automat într-un nou tip de...