Astronomii au surprins recent câteva imagini spectaculoase cu galaxiile din apropiere, ce le-au oferit posibilitatea de a localiza stelele tinere și de a-și explica unele mistere.
Imaginile ce par a surprinde niște artificii cosmice au fost realizate de Observatorul European Austral, cu ajutorul unuia dintre cele mai sofisticate telescoape din lume, VLT.
Combinarea acestor observații cu datele de la telescopul ALMA a permis echipei să aducă noi lămuriri asupra a ceea ce declanșează norii de gaz pentru a forma stelele.
Citește și: Cat de mari sunt stelele neutronice de fapt. Ce au descoperit cercetatorii
Astronomii știu că stelele se nasc în nori de gaz, dar cum se formează și ce rol au galaxiile per ansamblu în acest proces nu au reușit deocamdată să descifreze. Au fost explorate 30,000 de nebuloase de gaz cald și 100.000 de regiuni cu gaz rece, din 90 de galaxii apropiate, pentru a crea imaginea formării stelelor. Aceste date ar putea fi folosite de viitoarele echipe de astronomi pentru a afla mai multe despre modul în care se formează stelele de toate dimensiunile și cum folosesc gazul pentru a crește.
„Pentru prima dată, înțelegem episoade individuale de formare a stelelor într-o gamă largă de locuri și medii și într-un eșantion care reprezintă bine diferite tipuri de galaxii. Putem observa direct gazul care dă viață stelelor, vedem stelele tinere și suntem martori ai evoluției lor în diferite faze”, a spusn Eric Emsellem, astronom în cadrul echipei de cercetare.
„Imaginile rezultate sunt uimitoare, oferind o perspectivă spectaculos de colorată asupra stelelelor din galaxiile noastre vecine. Sunt multe mistere pe care vrem să le descoperim”, au scris autorii în noul studiu.
O galaxie este un sistem cu masă, unit de forțe gravitaționale, alcătuit dintr-o aglomerație de stele, praf și gaz interstelar, dar și din materie întunecată.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...
- Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. Strălucirea sa...
- Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc