Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit noilor date publicate de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), relatează Agerpres.
Studiul se bazează pe datele oficiale din 2019 şi datele provizorii din 2020 provenite de la 4.500 de staţii de monitorizare din 40 de ţări. Cele mai multe state au depăşit limitele legale pentru cel puţin un poluant cheie al aerului, afirmă AEM.
Datele provizorii din 2020 au arătat o creştere a calităţii aerului în toată Europa. AEM a atribuit acest lucru restricţiilor de circulaţie provocate de pandemia de COVID-19, dar şi condiţiilor meteo favorabile şi reducerii emisiilor, însă nu au redus în totalitate riscurile provocate de particulele fine (PM2,5) şi ozonul de la nivelul solului, ambele putând ameninţa sănătatea oamenilor. Riscurile sunt mai ridicate în marile oraşe, din cauza emisiilor provenite de la traficul rutier, care au un procent ridicat de oxid de azot.
Sute de mii de oameni mor anual din cauza problemelor cauzate de poluare
Cele mai ridicate concentraţii de particule fine se găsesc în centrul şi estul Europei, ambele fiind mai predispuse să folosească combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi în industrie. Concentraţiile de ozon sunt deosebit de mari în sudul continentului.
Citește și: Cum influențează calitatea aerului din birouri sănătatea angajaţilor. Descoperirile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare
Agenţia Europeană de Mediu afirmă că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri. Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.
UE a stabilit limite pentru 13 poluanţi atmosferici. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) aplică standarde mult mai stricte.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Riscuri climatice majore. AEM: Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele...