Organizația Meteorologică Mondială, din cadrul ONU, a anunțat că 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși trei ani din istoria înregistrărilor meteorologice.
2016 a fost anul cu cele mai ridicate temperaturi, urmat îndeaproape de valorile din 2019 și 2020. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai calzi trei ani din istoria măsurătorilor meteorologice, în ciuda prezenței fenomenului La Nina în Oceanul Pacific, care a avut un efect de răcire a climei. Ultimul deceniu, 2011-2020, a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice.
Citește și: Secretarul general al ONU cere masuri urgente petru a evita o „catastrofa” climatica
Incendiile de vegetație, seceta, inundațiile și topirea ghețarilor au marcat anul 2020, se arată în raportul Națiunilor Unite. Secretarul general al organizației a declarat că "ne aflăm pe marginea prăpastiei", conform Euronews. Raportul arată că temperatura medie din 2020 a crescut cu 1,2 grade Celsius față de perioada preindustrială.
SUA au trecut prin cele mai mari uragane și incendii de vegetație
În 2020, SUA au trecut și prin cele mai mari incendii de vegetație, dar și prin cele mai devastatoare uragane. Numai uraganul Laura, care a lovit Louisiana în august, a cauzat daune de 19 miliarde de dolari.
În Valea Morții din California (Death Valley) s-a înregistrat cea mai mare temperatură din ultimii 80 de ani: 54,4 grade Celsius.
- Te-ar putea interesa si:
- Dispar ghețarii. Cantitatea de gheaţă pierdută începând din 1975, echivalentul unui bloc „de...
- Odată cu încălzirea globală, zonele în care căldura va fi periculoasă se vor extinde. Probleme...
- Temperaturile globale au depăşit ţinta de 1,5°C în ultimii doi ani, potrivit monitorului UE