Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de eroi, de modele, de personalitati inspirationale. Trebuie fim solidari, uniti... chiar si de la distanta. Speranta si umanitatea pot inflori pe orice platforma. De-a lungul timpului, echipa DigiDoc v-a oferit portrete si documentare de televiziune despre oameni exemplari, despre veritabili eroi moderni. Aceeasi echipa a rugat cativa dintre ei sa transmita un mesaj de incurajare si de incredere publicului nostru.
- In aceasta sectiune puteti gasi sfaturi, indemnuri, confesiuni, opinii, dar si articole despre cum ne putem ingriji, in vremuri grele, trupul, mintea si spiritul. Astazi, mesajul ii apartine lui Mihai Chirilov Directorul Artistic TIFF (Transilvania International Film Festival). Mihai Chirilov este un important critic de film. In 2002, împreună cu regizorul Tudor Giurgiu, a initiat Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai bun festival de profil din România și unul dintre cele mai importante din estul Europei.
E perioada in care oricum eram in pline vizionari cu filmele inscrise la TIFF - altfel spus, TIFF-ul merge inainte, desi in mod cert nu se va mai desfasura la data programata (sfarsitul lui mai). Nu putem decat sa speram la vremuri mai bune, drept care nu stam cu mainile in san si simulam posibile scenarii de desfasurare, cu toate incertitudinile care plutesc in aer.
Programul de TIFF prinde forma pe hartie, chiar daca de-o amploare redusa, incercand sa privilegieze filmele feel-good - cu siguranta de dorit in trena acestei carantine destabilizante. Incercam si sa antrenam tiffarii in jocuri on-line trase la tema, invitandu-i sa recreeze scene celebre din filme in decorul propriilor apartamente, utilizand aplicatia Tik-Tok, exponential de populara in aceasta perioada. Dar si sa oferim continut atractiv pe platforma TIFF Unlimited, programand playlisturi curatoriate, filme noi in fiecare saptamana, proiectii gratuite la ore fixe in weekend (lucru neobisnuit pe o platforma VOD, dar cu atat mai binevenit daca vrem sa pastram viu spiritul unui festival in care oamenii vin la ora fixa la film). Altfel spus, ne adaptam din mers cu instrumentele pe care le avem.
Am un instagram dedicat exclusiv consumatorilor de gin, unde nu tin neaparat un jurnal asa cum se practica pe IG, ci sa construiesc povesti cu fiecare fotografie, cu cat mai extravagante si surprinzatoare cu atat mai bine - cel putin acesta pare a fi interesul celor care ma urmaresc. Cel mai tare ma stimuleaza sa omagiez sau recreez titluri sau scene din filme celebre intr-un pahar de gin and tonic, folosind decoruri si accesorii recognoscibile - cum s-a intamplat, de pilda, cu imaginile inspirate de Pulp Fiction (unde am creat un Carantino shot) sau invazia din Pasarile lui Hitchcock, pe care am botezat-o "Birdemic".
Cred ca filmele despre supravietuire in conditii vitrege capata o relevanta neasteptata in aceasta perioada - ma gandesc aici la Castaway al lui Robert Zemeckis sau la serialul Lost (cel putin primele sezoane), pe care cei tineri ar face bine sa-l descopere, pentru a intelege cum a inceput toata psihoza asta pentru seriale. Cinefililor puri si duri le recomand sa reviziteze Ingerul exterminator al lui Bunuel si Marea crapelnita a lui Ferreri - doua filme-cult despre doua situatii extreme care rezoneaza cum nu se mai poate mai socant cu zeitgeist-ul: in primul, un grup de invitati la o serata este tinut in casa de o forta nevazuta, incapabil sa paraseasca imobilul in care se desfasoara actiunea, in celalalt, patru barbati se inchid intr-o vila si mananca pana la epuizare.
Din pacate, cred ca nici cinematografia mondiala, si cu atat mai putin cea locala nu vor invata mare lucru din acest hiatus si experienta limita. Sunt mult prea dominate de bani pentru a putea regandi un nou model de functionare in care creativitatea, profitul si factorii de risc sa fie integrati in aceeasi ecuatie bugetara, atunci cand parametrii normali se vor fi reinstalat. Sper sa ma insel. Sau, mai stii, poate ca de la cinematografia care a reinventat minimalismul ne putem astepta la un Nou Val al micronismului. In alta ordine de idei, vor exista cu siguranta filme inspirate de contextul si anxietatea generata de pandemie, mai bune sau mai proaste. Dar mi-as dori ca toata aceasta perioada de restrictii de tot felul sa genereze varfuri de libertate creativa si mostre de cinema din partea acelor autori care, indiferent de circumstante, ard de pasiunea de a face cinema.
Mesaj primit de la Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF
- Te-ar putea interesa si:
- #EroiiDigiWorld: In fiecare criza, o oportunitate: multe dintre geniile omenirii si-au scris...
- #EroiiDigiWorld: Fiti puternici! Mesajul Iuliei Isaev, celebra soprana a Operei Nationale Bucuresti
- #EroiiDigiWorld: Vocile din viitor. Mesajul tenorului Daniel Magdal