Atunci cand Shakespeare se afla in carantina din cauza ciumei care decima Londra, s-a folosit de aceasta pauza ca sa scrie Regele Lear, Macbeth si Antoniu si Cleopatra, scrie publicatia The Spectator. Sir Isaac Newton a fost trimis in izolare de Univeristatea Cambridge si acolo a facut unele dintre cele mai mari descoperiri ale sale, printre care si legea gravitatiei. Se vorbeste ca si George R.R. Martin s-a folosit de timpul petrecut in autoizolarea indusa de coronavirus ca sa-si termine cel de-al saselea roman. Timpul petrecut in „distantare sociala” poate crea capodopere.
Van Gogh a fost internat la spitalul Saint Paul in mai 1889, dupa ce si-a retezat urechea. Fratele sau, Theo, convins ca Vincent era incapabil sa traiasca singur, l-a internat intr-o institutie din Proventa. Acolo, pictorul a avut doua camere in care a locuit timp de 1 an: intr-una dormea si pe cealalta o folosea ca studio. Departe de influentele externe, a fost liber sa experimenteze, cu indrazneala, noi directii artistice si a pictat cele mai multe dintre capodoperele sale.
Alt artist caruia i-a priit izolarea a fost Michelangelo. Dupa ce-a starnit o revolta impotriva familiei Medici, patronii sai, artistul a fost fortat sa se ascunda: timp de 2 luni, a trait intr-o incapere micuta unde desena pe pereti cu carbune atunci cand era coplesit de plictiseala. Spatiul a fost descoperit din intamplare in 1975, atunci cand oamenii de paza au gasit o trapa in podeaua unei camere de sub Capela Medici din Florenta. Si mai e si povestea genezei lui Frankestein. Mary Shelley a inceput sa scrie cartea pentru o competitie cu povesti cu fantome. In vara lui 1816, ea se afla impreuna cu amici literati in carantina din cauza iernii vulcanice cauzate de eruptia Muntelui Tambora. Byron a sugerat ca ar putea sa-si invinga plictiseala scriind. Frankenstein a fost una dintre cele doua povesti fantastice rezultate. A doua a fost cea a doctorului John Polidori, intitulata Vampirul, care il va influenta pe Bram Stoker pentru Dracula. Byron insusi mai fusese in carantina pentru 18 zile, in Lazaretto, in 1811, la intoarcerea din Grecia, izolare care a avut un efect depresiv asupra temperamentului volatil al poetului. John Henry Newman s-a trezit, in 1832, prizonier pe un vas din cauza pandemiei de holera si a profitat de acest timp sa scrie trei dintre sonetele sale. In 1844, William Makepeace Thackeray a trebuit sa petreaca 17 zile la Fort Manoel, in carantina, ceea ce l-a facut sa puna pe hartie ultimul capitol al romanului Barry Lyndon.
Atunci cand Stravinsky s-a molipsit de febra tifoida, s-a retras la un sanatoriu ca sa se recupereze. Avea un contract cu Teatrul Liber ca sa scrie o opera si asta a si facut: a compus Privighetoarea. A terminat-o in anul urmator, in timp ce sotia sa era bolnava si izolata cu tuberculoza intr-un orasel din Alpi, mai povesteste articolul din publicatia britanica.
Cum campania noastra #EroiiDigiWorld si-a propus sa vada partea plina a paharului si sa descopere oportunitatile creative – si nu numai - care se ascund in orice criza, vom incheia cu un citat mobilizator al unui alt gigant al omenirii, Albert Eistein:
„Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem
acelasi lucru. Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate
apare pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese.
Creativitatea se naste din necesitate precum si ziua se naste din
noapte. In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile
strategii. Cine depaseste criza se depaseste pe sine insusi, fara a
ramane “depasit”. Cine atribuie crizei esecul isi ameninta propriul
talent si respecta mai mult problemele decat solutiile. Adevarata criza
este criza incompetentei. Problema persoanelor si tarilor este lenea si
indiferenta pentru a gasi solutii si iesiri din astfel de situatii. Fara
criza nu exista duel, fara duel viata este o rutina, o agonie lenta.
Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreste ce-i mai bun
in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere. Daca
vorbim de criza o promovam, iar tacerea este o exaltare a
conformismului. In loc de toate acestea, mai bine sa muncim. Sa terminam
o data cu criza amenintatoare : tragedia de a nu dori sa luptam pentru a
o depasi.”
Autor: Anca Gradinariu
- Te-ar putea interesa si:
- #EroiiDigiWorld: Fiti puternici! Mesajul Iuliei Isaev, celebra soprana a Operei Nationale Bucuresti
- #EroiiDigiWorld: Vocile din viitor. Mesajul tenorului Daniel Magdal
- #EroiiDigiWorld: În zile grele, suntem cu toții împreună. Mesajul Majestății Sale Margareta...