Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de eroi, de modele, de personalitati inspirationale. Trebuie fim solidari, uniti... chiar si de la distanta. Speranta si umanitatea pot inflori pe orice platforma. De-a lungul timpului, echipa DigiDoc v-a oferit portrete si documentare de televiziune despre oameni exemplari, despre veritabili eroi moderni. Aceeasi echipa a rugat cativa dintre ei sa transmita un mesaj de incurajare si de incredere publicului nostru.
- In aceasta sectiune puteti gasi sfaturi, indemnuri, confesiuni, opinii, dar si articole despre cum ne putem ingriji, in vremuri grele, trupul, mintea si spiritul. Astazi, mesajul ii apartine lui Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist care si-a castigat notorietatea prin ansamblurile sale peisagistice speciale si pentru ca este un tanar plin de optimism si initiativa. Alexandru a fost si subiectul unui Digiportret aparut pe Digi World.
Ce face un peisagist atunci cand toti oamenii din jur stau cuminti in casa si primavara este in plin spectacol al naturii, un real miracol al vietii vegetale , dar privit de la fereastra apartamentului ?
Bine, nu cred ca trebuie sa fii peisagist sa fii incantat de inflorirea corcodusilor si a ciresilor, de parfumul florilor de primavara si covorul verde care se instaleaza in fiecare an la baza arborilor, in paduri sau prin parcuri. De cantecul pasarilor si razele de soare nu mai spun, o feerie sonora si vizuala.
Dar pana la acest sfarsit mult asteptat, cea mai sanatoasa abordare individuala si comunitara este sa ne adaptam rapid conditiilor date si sa exersam concentrarea pe lucuri pozitive, pe bucuria lucrurilor marunte si pe prezenta celor dragi in jurul nostru.
Izolarea perturba destul de mult activitatile uzuale de zi cu zi. Dar tot timpul incerc sa imi repet doua principii simple: adaptarea si bucuria lucrurilor marunte. Am incetinit activitatea profesionala, nu doar pentru ca echipa este izolata, dar si pentru ca avem nevoie de mai mult timp pentru noi, si cred ca sunteti de acord cu mine cand spun ca in acesta perioada nu este nimic mai important decat familia, sa stim ca suntem bine si sa diminuam pe cat posibil stresul si tensiunea.
Lucrand in domeniul creativ inspiratia si starea de lucru creativa nu vin oricum si oricand. Iar in aceasta perioada caut noi metode de a gasi concentrarea si linistea pentru a fi creativ in continuare. O metoda pentru a gasi liniste este sa comunic cu colegii si familia. Online, prin toate aplicatiile posibile, ne vedem, ne trimitem poze cand gatim, ne vorbim la cafea si seara inainte de culcare. Tinem legatura pentru ca avem nevoie sa fim impreuna si sa ne adaptam impreuna pentru a deschide noi si noi teme de discutii si preocupari. Ma surprind in acelasi timp ca sunt cu telefonul in mana mult mai des decat in mod normal, tot pentru ca avem nevoie de vesti, sa stim ce se mai intampla cine ce mai face. Socializare... suntem dependenti de socializare asa cum suntem dependenti de Natura.
O alta metoda pentru putina liniste si concentrare poate veni din contactul cu Natura. Chiar si virtual, contactul cu natura pentru 20-30 de minute poate relaxa foarte mult. Asadar, in online apar tot mai multe metode de a te bucura de Natura. Eu as recomanda cateva documentare, iar unul ar fi despre pasarile paradisului “Our Planet - Birds of Paradise” cu David Attenborough. Cateva specii absolut incredibile de pasari unice in lume, cu obiceiuri aproape ireale de dans si curtare a perechii perfecte.
Un alt documentar, de data asta din zona gradinilor istorice, o incursiune superba numita “Around the World in 80 Gardens” cu prezentatorul Monty Don. Un prezentator a carui pasiune pentru plante si gradini, istorie si mister, te tine lipit de ecran pentru o serie de 80 de gradini absolut speciale.
Ca peisagist imi propun sa postez zilnic pe toate canalele online teme pozitive legate de gradini, plante ornamentale si natura salbatica, si nu in ultimul rand incerc sa generez discutii live despre locuri deosebite la care ne putem gandi si din care putem fura putina liniste si relaxare. Evident ca nu putem sta tot timpul in fata ecranului sau cu telefonul in mana, iar concentrarea noastra poate veni din interior, din meditatie, echilibrul personal. Este important sa avem spatiul nostru unde ne punem gandurile in ordine, unde avem putina liniste. O insula personala de liniste unde putem citi o carte, de care nu am avut timp pana acum sau chiar ingrijim plantele din apartament, experimentam si, de ce nu, facem planuri pentru vacante viitoare.
Eu va invit sa explorati bucuria lucrurilor marunte, sa luati aceasta perioada si ca o ocazie de a recalibra sau perfectiona directia si sensul nostru si nu in ultim rand va invit sa fiti aproape de Natura, chiar si virtual. Va astept online sa cunoastem impreuna Primavara in gradinile ornamentale ale lumii si in Natura salbatica.
Mesaj primit de la Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist.
- Te-ar putea interesa si:
- #EroiiDigiWorld: In fiecare criza, o oportunitate: multe dintre geniile omenirii si-au scris...
- #EroiiDigiWorld: Fiti puternici! Mesajul Iuliei Isaev, celebra soprana a Operei Nationale Bucuresti
- #EroiiDigiWorld: Vocile din viitor. Mesajul tenorului Daniel Magdal