Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de eroi, de modele, de personalitati inspirationale. Trebuie fim solidari, uniti... chiar si de la distanta. Speranta si umanitatea pot inflori pe orice platforma. De-a lungul timpului, echipa DigiDoc v-a oferit portrete si documentare de televiziune despre oameni exemplari, despre veritabili eroi moderni. Aceeasi echipa a rugat cativa dintre ei sa transmita un mesaj de incurajare si de incredere publicului nostru.
- In aceasta sectiune puteti gasi sfaturi, indemnuri, confesiuni, opinii, dar si articole despre cum ne putem ingriji, in vremuri grele, trupul, mintea si spiritul. Astazi, mesajul ii apartine Aurorei Simionescu, astrofizician din Braila. Este doctor in astrofizica si cercetator la Institutul Olandez pentru Cercetari Spatiale (SRON). A fost profesor colaborator la Agentia Spatiala Japoneza (JAXA), fiind prima persoana dintr-o tara straina angajata de catre niponi. A lucrat in cercetare la Stanford (California), ca detinatoare a unei burse Einstein oferite de NASA. In 2015, Aurora Simionescu se afla intre primii 100 de lideri ai inovatiei din zona Europei Centrale si de Est, in cadrul editiei a doua a proiectului New Europe, organizat de Res Publica alaturi de Visegrad Fund, Google si “Financial Times”.
Cum ne luptam sa avem o viata normala in perioada Covid-19? Ei bine, in primul rand acceptand ca "normalul" s-a schimbat — unele aspecte nu doar temporar ci poate ca permanent. Sper ca vom iesi din aceasta criza cu o noua apreciere a celor care sunt cu adevarat indispensabili in societate. Ca vom fi recunoscatori catre doctorii si asistentele medicale, dar si catre vanzatorii de la magazine si farmacii, postasii si gunoierii care isi pun viata in pericol ca noi sa avem acces la o viata totusi inca "normala". Sper ca vom admira si rasplati raspunsul prompt al invatatorilor si profesorilor care aproape peste noapte si-au transformat lectiile in cursuri si exercitii online. Si sper, bineinteles, sa intelegem cu adevarat impactul si importanta stiintei si cercetarii in societate. Pentru cei care pun la indoiala importanta, necesitatea, sau beneficiile vaccinarii - uitati-va cum arata lumea fara chiar si doar un singur vaccin!
Ce fac astronomii in carantina? Multi dintre colegii mei isi folosesc cunostintele referitoare la analiza de date pentru a crea modele ale raspandirii epidemiei, ajutand astfel autoritatile sa ia decizii informate in privinta masurilor necesare. Uniunea Astronomica Internationala a compilat o lista impresionanta de resurse, atat pentru astrofizicieni care vor sa se implice astfel in lupta impotriva Covid19, cat si pentru elevi, profesori, si entuziasti ai spatiului cosmic, care au acum ocazia sa exploreze intregul univers de pe propria canapea. Puteti face un tur virtual al NASA Johnson Space Center, puteti sa ascultati sfaturile renumitului astronaut Chris Hadfield despre cum a suportat el izolarea pe timp lung pe Statia Spatiala Internationala, puteti sa ajutati proiecte active de cercetare in toate domeniile in timpul vostru liber, iar parintilor si profesorilor li se ofera exemple de exercitii, lectii, si experimente care se pot face acasa.
Majoritatea acestor proiecte sunt in limba engleza, dar impreuna cu Romanian Science Festival incepand de saptamana viitoare vom organiza o serie de webinar-uri oferite de cercetatori romani pentru elevii interesati, unde, printre altii, va voi vorbi si eu despre gaurile negre si despre inceputurile universului. Iar pe @funsciencero gasiti in fiecare zi de carantina experimente distractive pentru copii. Haideti sa folosim timpul pe care il avem acum in carantina pentru a invata ceva nou!
Cum a viata de zi cu zi acum pentru mine? Fiindca lucrez cel mai mult cu date primite de la sateliti aflati in orbita in jurul pamantului, in principiu munca mea nu s-a schimbat prea mult. Fotonii primiti de la galaxii indepartate acum ajung, de la acei sateliti, pe laptopul din sufragerie, in loc de calculatorul de la birou. Cafeaua de dimineata pe care o beam de obicei cu colegii s-a transformat intr-o intalnire pe platforma Zoom, unde — fiecare cu propria ceasca aburinda — stam cate putin de vorba ca sa ne relaxam si sa povestim ce s-a mai intamplat. La cina din cand in cand imi sun unii dintre prieteni pe Skype si Facetime. Orele de fitness s-au mutat si ele pe Zoom, folosing sticle de apa in loc de greutati si spatarul de la scaun in locul barei de balet. Intr-un fel, mutandu-ma la fiecare cativa ani de pe un continent pe altul, si fiind mereu parte din echipe internationale care trebuie sa colaboreze pentru a proiecta si lansa telescoape spatiale noi, eram deja mai obisnuita sa comunic cu colegii, prietenii, si parintii mei prin mediul virtual. Asta nu inseamna ca internetul va putea vreodata sa inlocuiasca prezenta "in carne si oase" dar macar poate ca in aceasta perioada de reflectie ne vom da seama cat de important este sa ne facem timp pentru a fi impreuna de cei dragi. Inchei cu un citat anonim care spunea - rabdarea nu inseamna capacitatea de a astepta, ci abilitatea de a mentine o atitudine pozitiva in timp ce asteptam. Va doresc, asadar, multa rabdare si sanatate!
Mesaj trimis de Aurora Simionescu
- Te-ar putea interesa si:
- #EroiiDigiWorld: In fiecare criza, o oportunitate: multe dintre geniile omenirii si-au scris...
- #EroiiDigiWorld: Fiti puternici! Mesajul Iuliei Isaev, celebra soprana a Operei Nationale Bucuresti
- #EroiiDigiWorld: Vocile din viitor. Mesajul tenorului Daniel Magdal