Emisiunea „Jurnalul de Științe” este prezentată de Teodora Safta, are o durată de 10 minute și se vede în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World Romania.
„Jurnalul de Științe” are scop educativ, iar subiectele prezentate în edițiile acestei emisiuni vor acoperi domenii precum medicină, spațiu, inginerie, transport sau mediu.
Jurnalul de Științe de vineri, 7 septembrie
- Un lift care face legătura între Pământ și spațiu pare un scenariu din filmele science-fiction. Dar o echipă de ingineri japonezi își va testa ipoteza începând de marți.
- Copiii concepuți in vitro au un risc mult mai mare să facă o boală de inimă. Chiar și în adolescență pot să sufere un atac cerebral sau un infarct.
- Un proiect ambițios, care promite să curețe oceanele de plastic, începe în acest weekend. Este vorba despre un tub lung de 600 de metri.
- O dronă subacvatică ar putea ajuta la salvarea recifelor de corali, destul de afectate de încălzirea globală. Este autonomă și deja a început testele.
- Se transformă în aer și încape chiar și în spații foarte înguste. Este vorba despre un robot construit din mai multe drone.
- Un nou tip de robot chirurgical va fi folosit de anul viitor în spitalele britanice. Aparatul are încheieturi flexibile ca ale noastre.
- Putem scăpa de gheață iarna fără să folosim chimicale sau alte produse care consumă energie. O spun oamenii de știință americani, care au dezvoltat un sistem care captează radiațiile solare.
- A fost inventată tableta care se rulează. Ecranul flexibil se poate strânge ca un sul de papirus.
- Caprele recunosc expresiile faciale umane și preferă să interacționeze cu aceia dintre noi care zâmbesc. Studiul a fost realizat în Marea Britanie.
- Vreți să trăiți mai mult? Ridicați greutăți! Asta ne spun cercetătorii americani, care au descoperit că oamenii cu mai puțină forță musculară mor mai repede.
- De acum încolo când mergeți cu transportul în comun sau așteptați la o coadă și nu aveți loc să stați jos, vă puteți aduce propriul scaun. Nu e greu de cărat și nici de folosit.
- Aveți grijă dacă folosiți diclofenac! Acest tip de antiinflamator vă poate aduce grave probleme cardiace.
- Te-ar putea interesa si:
- Trei situri de pe Marte, denumite după parcuri naturale algeriene. Explicația oamenilor de știință...
- Peste 70% din suprafaţa Pământului a devenit „permanent mai aridă”
- Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor