Alcoolul ne crește riscul de accident vascular cerebral. Un nou studiu arată că efectele apar chiar și în cazul unui consum moderat, dar cel mai periculos este pentru consumatorii ocazionali.
Studiul, realizat pe 26.000 de adulți din 27 de țări, a scos la iveală că persoanele care beau frecvent sunt, per total, cu 14% mai predispuse la un accident vascular cerebral și au un risc cu 50% mai mare să facă o hemoragie intracerebrală. Probabilitatea unei astfel de afecțiuni crește cu 57% și în cazul femeilor care beau mai mult de 14 pahare pe săptămână sau în cazul bărbaților care consumă cel puțin 21 de băuturi săptămânal.
Cel mai mare risc să facă un AVC, de 76%, este în cazul oamenilor care beau ocazional, dar în cantități mari, adică peste cinci băuturi într-o singură zi, lunar.
Află totul despre efectele consumului de alcool, dar și alte știri din tehnologie, în emisiunea Jurnalul de Științe, prezentată de Teodora Safta. În fiecare vineri, de la ora 20, pe Digi World Romania și de la ora 22 pe Digi Life Romania.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă
- Care sunt factorii de risc asociaţi cu un AVC sever. Cât de mult contează schimbarea stilului de...
- Principalii factori de risc ai accidentului vascular cerebral. Ce trebuie să faci pentru a preveni...