Virusul SARS-CoV-2 este mult mai periculos decât virusul gripal, întrucât acesta rezistă pe piele până la nouă ore, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință japonezi.
Despre virusul SARS-CoV-2 s-a vorbit mult de la începutul pandemiei de coronavirus, iar oamenii de știință au încercat să descopere felul în care acționează asupra organismului uman, dar și cum se transmite. Acum, aceștia au stabilit cât rezistă pe piele.
Potrivit unui studiu publicat într-o revistă editată de Oxford University Press, oamenii de știință japonezi au stabilit că virusul SARS-CoV-2 rezistă pe piele până la nouă ore, mult mai mult decât virusul gripal (care persistă cam 1,8 ore).
Ambele virusuri, însă, pot fi inactivate după un tratament de numai 15 secunde cu o substanță cu concentrație mare de etanol (alcool care se găsește dezifectant și în băuturi – n.red.). Astfel, experții recomandă spălarea regulată a mâinilor, aceasta fiind esențială pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
Oamenii de știință au stabilit,d e asemenea, că virusul SARS-CoV-2 e mai stabil și poate rezistă de până la 8 ori mai mult pe surprafețele artificiale față de virusul gripal. Mai exact, pe suprafețele dure, adică pe oțel, sticlă și plastic, virusul SARS-CoV-2 a fost la fel de rezistent.
De asemenea, oamenii de știință au stabilit de-a lungul timpului că noul coronavirus ar putea supraviețui până la trei ore în aerosoli, până la patru zile pe lemn, până la 72 de ore pe suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticla. De asemenea, pe pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură ar putea persista 24 de ore, în timp ce pe suprafețe din cupru rezistă patru ore.
Credit foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Cei mai mari duşmani ai pielii noastre. Ce spune un dietetician despre dietele extreme
- Cum influenţează pielea sănătatea organismului. Ce au descoperit specialiştii
- Ce se știe despre Eris sau EG.5, noua subvariantă Omicron a coronavirusului. Numărul cazurilor de...