Start-up-ul american Neuralink, cofondat de miliardarul Elon Musk, a difuzat un videoclip care înfăţişează un pacient jucând şah pe computer cu ajutorul gândului, prin intermediul unui implant cerebral, informează AFP.
Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, rămas paralizat în urma unui accident auto, a povestit că poate juca şah sau jocul video ''Civilization'' sau să ia lecţii de japoneză şi de franceză graţie unui implant cerebral care îi permite să controleze mouse-ul unui computer.
''E o nebunie, e foarte tare'', a spus tânărul surâzător într-un videoclip difuzat în direct de companie pe reţelele de socializare X şi Reddit.
''Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat deja viaţa'', a spus el glumind despre faptul că a devenit ''telechinezic''.
Într-o discuţie purtată cu un inginer din cadrul start-up-ului, pacientul a povestit cum această nouă tehnologie i-a înlesnit accesul la numeroase distracţii. El a descris de asemenea felul în care reuşeşte să deplaseze cursorul pe ecran prin intermediul implantului cerebral, care îi pune în practică intenţiile.
Inginerul Neuralink a promis, la rândul lui, să-i ţină la curent pe internauţi cu progresele înregistrate de pacient.
Patronul Tesla şi SpaceX, precum şi proprietar al platformei X, Musk a anunţat în ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient în cadrul testelor clinice.
La sfârşitul lunii februarie, Musk a anunţat că pacientul este acum capabil să controleze mouse-ul computerului prin intermediul gândului.
''Motivul pentru care m-am alăturat acestui proiect este că voiam să particip la un lucru care, în opinia mea, va schimba lumea'', a subliniat miercuri Arbaugh.
Implantul, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace un joc video fără să se folosească de vreun controler sau de tastatură.
Elon Musk îşi propune să facă disponibil implantul pe scară largă pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi de a ţine sub control, potrivit lui, ''riscul pentru civilizaţia noastră'' reprezentat de inteligenţa artificială.
Neuralink a colectat recent circa 323 de milioane de dolari de la investitorii săi şi spune că doreşte să-i ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou, să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau să vindece persoane afectate de boli psihiatrice precum depresia.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Efectele caniculei asupra creierului: "Este ca și cum l-am expune la un cuptor". Medicul Vlad...
- Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu „neurotehnologiile”. Posibilele...