Actuala tulpină a virusului variolei maimuței (monkeypox), care circulă în întreaga lume, suferă mutații într-un ritm mai rapid decât cel așteptat. Experții spun că aceasta se află în circulație din 2018 și de atunci, a suferit mutații de 12 ori mai mari decât ar fi trebuit. Mutaţiile rapide fac ca virusul să fie mai infecţios decât versiunile anterioare, avertizează specialiştii.
În România, şase pacienţi au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei. La nivel global, de la începutul anului și până în prezent, au fost confirmate peste 3400 de infectări cu variola maimuței, dintre care şi un deces, în Nigeria.
Cercetătorii cred că motivul pentru care această versiune a virusului a reușit să se răspândească atât de rapid este din cauza numeroaselor sale mutații. Este posibil ca tulpina virusului monkeypox, care a apărut în lume în ultimele săptămâni, să evolueze într-un ritm anormal de rapid - ceea ce o face mai infecțioasă decât versiunile anterioare ale virusului.
Cum se transmite variola maimuţei şi care sunt simptomele
Semnele clinice sunt reprezentate de erupții asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului, febră, cefalee (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați şi frisoare, oboseală accentuată.
Citește și: OMS susține că focarul de variola maimuței este controlabil. 131 de cazuri au fost depistate până acum
Cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) au descoperit că virusul s-a replicat de până la 12 ori mai repede decât ritmul așteptat începând din 2018. Acest lucru înseamnă că virusul, despre care se crede, în general, că se răspândește prin atingere fizică, suprafețe contaminate sau contact corporal foarte apropiat, ar putea fi capabil să se răspândească în moduri atipice față de tiparele normale ale virusurilor tropicale.
Aceasta ar explica recenta actualizare globală a virusului variola mimuţei, cu peste 3.400 de cazuri detectate la nivel mondial în țări în care virusul nu este endemic. Experţii se tem că virusul ar putea deveni mult mai frecvent în ţările din întreaga lume. Cele mai multe cazuri confirmate cu istoric de călătorie au raportat călătorii în țări din Europa și America de Nord, mai degrabă decât Africa de Vest sau Centrală, de unde virusul provine.
Echipa de la NIH a restructurat informațiile genetice ale virusului pentru a afla numărul de modificări pe care virusul le-a suferit de când această tulpină și-a început circulația. Deși virusul a fost detectat recent în populațiile umane, experții cred că această tulpină a a veriolei maimuţei din Africa de Vest a început să circule în lume în 2018.
Modul în care virușii suferă mutații și circulă este o știință general cunoscută. Virusurile ADN, cum ar fi variola maimuței, în general, nu suferă mutații rapide - așa cum face COVID-19. Natura virusului îi permite să corecteze erorile care apar atunci când se replică, lăsând un spațiu mult mai mic pentru formarea mutațiilor - și, de fapt, limitând numărul de variante. Atunci când cercetătorii au investigat această tulpină a virusului, au descoperit că aceasta a suferit mutații de șase până la 12 ori mai mari decât se crede în general pentru acest virus.
- Te-ar putea interesa si:
- Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat un vaccin împotriva variolei maimuței. Directorul...
- Variola maimuței nu a provocat, până acum, niciun deces în Europa. Aproape 6000 de oameni s-au...
- Pofta de a consuma anumite alimente poate semnala un nivel ridicat de zahăr în sânge. Ce arată...