vaccin

Vaccinul Pfizer, mai eficient în fața tulpinei Delta față de serul AstraZeneca, arată un studiu

Vaccin/ Shutterstock

Vaccinul Pfizer/BioNtech este mai eficient în combaterea infecţiilor asociate variantei Delta de coronavirus în comparaţie cu vaccinul Oxford/AstraZeneca, însă eficacitatea lui scade mai rapid, potrivit unui studiu britanic publicat joi, relatează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au participat la dezvoltarea unuia dintre cele două seruri, au analizat între decembrie 2020 şi august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanţi.

Citește și: Cum arată plămânii unui bolnav Covid nevaccinat față de cei ai unui pacient imunizat. Imaginea publicată de un medic din SUA

Această analiză a dezvăluit că în cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni, conform Agerpres. 

Persoanele care au primit cele două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni. După patru până la cinci luni, nivelul de protecţie oferit de cele două vaccinuri devine similar, conform studiului care nu a fost încă validat de alţi oameni de ştiinţă.

Aceste cifre "reprezintă într-adevăr o scădere" a eficacităţii pentru vaccinul Pfizer, a explicat dr. Koen Pouwels, care a colaborat la studiu, în timp ce pentru AstraZeneca "diferenţele (de la o lună la alta) sunt legate de întâmplare, adică ar putea să nu existe nicio schimbare a protecţiei".

Citește și: Tulpina Delta face imposibilă atingerea imunității de turmă, anunță șeful Grupului de Vaccinuri Oxford

Cercetătorul a insistat totuşi că, în pofida "acestor mici scăderi ale protecţiei", "eficacitatea generală (a celor două vaccinuri) rămâne foarte mare", subliniind că cercetătorii au studiat protecţia generală şi nu nivelul de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizărilor, "două date foarte importante pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor".

Studiul vine într-un context în care mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit, iau în considerare lansarea unei campanii de rapel cu o a treia doză de vaccin.

Guvernul britanic a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că a achiziţionat 60 de milioane de noi doze de vaccin Pfizer pentru a lansa în toamnă un program de rapel destinat persoanelor foarte vulnerabile

Te-ar putea interesa si:
Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
Persoanele vaccinate anti-Covid şi antigripal în acelaşi timp sunt mai bine protejate, sugerează un...
Vaccin pe bază de ARNm, dezvoltat împotriva bacteriei care cauzează boala Lyme. Primele semne ale...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...