Un studiu observațional a ajuns la concluzia că persoanele vaccinate cu două doze de ser anti-Covid au un risc mai mic cu 41% de a dezvolta Covid lung.
Cercetarea celor de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, citată de The Guardian, s-a derulat pe mai mult de 6.000 de adulți și a concluzionat că posibilitatea de a dezvolta simptome asociate Covid-19, la 12 săptămâni de la primul test pozitiv, este cu 41% mai mică pentru cei vaccinați cu două doze.
Doar 9,5% din cei care primiseră două doze de vaccin și care au făcut parte din grupul de studiu au raportat că s-au confruntat cu simptome Covid care au durat mai mult de patru săptămâni.
Dr. David Strain a declarat că descoperirile ONS sunt asemănătoare cu cercetările publicate recent, care au arătat că nivelurile scăzute ale anumitor anticorpi sunt mai frecvente la cei care au dezvoltat Covid lung decât la pacienții care și-au revenit rapid.
„Știm că vaccinurile declanșează aceste răspunsuri imune. Dacă vei contracta o infecție cu coronavirus având niveluri mai mari ale acestor imunoglobuline, este mai puțin probabil să devină Covid lung”, a declarat dr. Strain, care a adăugat și că este liniștitor că vaccinarea pare să atenueze riscul de Covid lung.
Citește și: Care sunt efectele Covid-19 la un an de la diagnosticare. Foștii pacienți au rămas cu sechele pe termen lung
O limitare a studiului a fost că, din cauza calendarului programului de vaccinare, participanții dublu vaccinați au fost eșantionați la un moment ulterior - 238 de zile în medie - decât cei din grupul nevaccinat.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19