Un mic studiu recent sugerează că există unele diferențe în modul în care persoanele cu trăsături de personalitate „întunecate” au reacționat la COVID-19.
Aceste trăsături includ narcisismul, psihopatia, sadismul și machiavelismul și sunt adesea legate de rezultatele sociale negative - în psihologie sunt denumite „tetrada întunecată”.
Studiul a urmărit analiza a 402 de persoane din SUA, cu vârste cuprinse intre 18 și 78 de ani, în urma căruia cercetătorii de la Universitatea din Mississippi au descoperit că există unele diferențe subtile, dar vizibile, legate de aceste trăsături de personalitate, de la modul cum fac curățenie la dispoziția lor.
Rezultatele colectate au arătat că persoanele cu trăsături narcisiste și machiavelice s-au luptat emoțional cu schimbările sociale care a venit odată cu pandemia. În cazul celor cu trăsături sadice, aceștia au raportat o reacție pozitivă în fata Covid-19.
„Este posibil ca acești indivizi să obțină plăcere din evenimente care sunt percepute în general ca având un impact negativ asupra societății”, scriu autorii.
Citeşte şi: Cu ce probleme de sănătate rămân persoanele care au dezvoltat forme severe de Covid-19
Pe lângă răspunsurile emoționale, cercetătorii au analizat modul în care tipurile de personalitate au influenţat comportamentul indivizilor ca răspuns la pandemie.
Se pare că cei cu trăsături narcisiste sau psihopate au fost mai puțin predispuși să se angajeze în comportamente regulate de curățenie, cum ar fi ștergerea zonelor atinse frecvent. Indivizii cu trăsături machiavelice, în schimb, se temeau mai mult de posibilitatea de a contracta COVID-19, iar cei cu trăsături narcisiste au raportat că au luat parte la acțiuni care i-au ajutat pe cei afectați de pandemie. Conform cercetătorilor, acest comportament se poate datora dorinței narcisiștilor de a obține aprobarea celorlalți prin participarea la activități prosociale.
Într-o notă pozitivă, majoritatea participanților au spus că respectă normele de protecție împotriva coronavirusului, ei apelând la distanțarea socială, dar și la spălarea frecventă a mâinilor. În plus, aceștia au declarat că în timpul pandemiei de coronavirus au evitat să călătorească, dar și să se întâlnească cu alte persoane.
Citeşe şi: Un medicament folosit în tratarea cancerului ar putea ajuta la vindecarea Covid-19
Aceste rezultate s-ar putea datora faptului că pandemia este o „situație exepțională”, în care indicii situaționali copleșesc rolul personalității ”în prezicerea comportamentului oamenilor", sugerează cercetătorii.
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Ce este Boala X, maladia care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS avertizează...
- De ce se îmbolnăvesc acum de Covid-19 cei care au fentat boala vreme de doi ani. Epidemiologul...