creier

Un singur minut din acest exercițiu fizic practicat cu regularitate îți poate îmbunătăți sănătatea creierului

Sportul este esențial pentru sănătatea creierului. / Foto: Shutterstock

Este bine-cunoscut faptul că sportul este unul dintre elementele cheie ale unei vieți lungi și sănătoase. Dacă mulți se feresc de sălile de sport din comoditate sau pentru că nu se simt bine într-un astfel de mediu, acasă pot face o mulțime de exerciții fără să aibă nevoie de vreun fel de echipament special.

Noi studii arată că doar un minut de genuflexiuni făcute în fiecare zi ajută la sănătatea creierului. Sedentarismul are efecte asupra sănătății generale. În timp ce exercițiile fizice pot compensa unele dintre efectele negative ale statului îndelungat pe scaun, noi cercetări sugerează că ar putea ajuta și creierul în particular.

genuflexiuni

Bărbat făcând genuflexiuni / Foto: Shutterstock

Studiul publicat în Jurnalul de Psihologie Aplicată a relevat că un minut de genuflexiuni care să întrerupă perioadele lungi de ședere poate ajuta cogniția.

Experții au testat efectele sportului pe un grup de adulți tineri care au stat neîntrerupt pe scaun 3-4 ore, s-au ridicat la fiecare 20 de minute și au făcut câteva genuflexiuni. Cercetătorii au măsurat presiunea arterială, ritmul cardiac și fluxul de sânge către creier, la intervale de 10 minute, o oră, două ore și trei ore. Apoi, participanții au răspuns la teste care să le măsoare cogniția și funcția executivă (memoria de lucru, controlul inhibitor și flexibilitatea cognitivă). După ce au făcut genuflexiuni periodic, participanții au completat testele mai rapid. În schimb, când nu au făcut deloc mișcare, au raportat dificultăți de concentrare și oboseală, scrie New York Post, care citează datele studiului.

Citește și: Care e cel mai bun moment al zilei pentru a face mișcare. Cum să nu-ți strici programul de somn dacă faci sport seara

Citește și: O mică balerină de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Te-ar putea interesa si:
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul...
Exerciţiile fizice, în special după vârsta de 50 de ani, reduc riscul de demenţă. Concluziile unui...
Cele trei vârste la care creierul îmbătrânește brusc. Modalități de a încetini declinul cognitiv

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...