Este bine-cunoscut faptul că sportul este unul dintre elementele cheie ale unei vieți lungi și sănătoase. Dacă mulți se feresc de sălile de sport din comoditate sau pentru că nu se simt bine într-un astfel de mediu, acasă pot face o mulțime de exerciții fără să aibă nevoie de vreun fel de echipament special.
Noi studii arată că doar un minut de genuflexiuni făcute în fiecare zi ajută la sănătatea creierului. Sedentarismul are efecte asupra sănătății generale. În timp ce exercițiile fizice pot compensa unele dintre efectele negative ale statului îndelungat pe scaun, noi cercetări sugerează că ar putea ajuta și creierul în particular.
Studiul publicat în Jurnalul de Psihologie Aplicată a relevat că un minut de genuflexiuni care să întrerupă perioadele lungi de ședere poate ajuta cogniția.
Experții au testat efectele sportului pe un grup de adulți tineri care au stat neîntrerupt pe scaun 3-4 ore, s-au ridicat la fiecare 20 de minute și au făcut câteva genuflexiuni. Cercetătorii au măsurat presiunea arterială, ritmul cardiac și fluxul de sânge către creier, la intervale de 10 minute, o oră, două ore și trei ore. Apoi, participanții au răspuns la teste care să le măsoare cogniția și funcția executivă (memoria de lucru, controlul inhibitor și flexibilitatea cognitivă). După ce au făcut genuflexiuni periodic, participanții au completat testele mai rapid. În schimb, când nu au făcut deloc mișcare, au raportat dificultăți de concentrare și oboseală, scrie New York Post, care citează datele studiului.
- Te-ar putea interesa si:
- Obiceiul zilnic care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ce au descoperit cercetătorii...
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...