O echipă de astronomi chinezi a anunţat descoperirea unui uriaş nou filament de gaze şi praf cosmic la periferia galaxiei noastre, ce ar putea fi un braț din Calea Lactee.
Structura necunoscută până acum a fost botezată "Cattail". Pentru moment nu a putut fi cartografiată complet, dar ar putea reprezenta un al Căii Lactee, transmite Space.com, citat de Agerpres.
Calea Lactee este o galaxie spiralată, cu un nucleu central din care se desprind braţe şi care conţine stele, nori de gaze şi praf cosmic. Galaxia noastră are patru astfel de braţe cunoscute - două majore, numite Scutum-Centaurus şi Perseus, precum şi două braţe minore, numite Norma şi Sagittarius, conform NASA. Soarele se află într-o regiune a braţului Sagittarius denumită Pintenul lui Orion
Citește și: Centrul Caii Lactee a explodat acum 3.5 milioane de ani. Ce ar fi cauzat fenomenul
De-a lungul ultimilor ani, cercetători de la cel mai mare radiotelescop din lume, radiotelescopul FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) din provincia Guizhou, China, au desfăşurat studii sistematice asupra unei regiuni de cer denumită Cygnus-X, conform lui Keping Qiu, astronom la Universitatea din Nanjing.
Cattail, cel mai mare și mai îndepărtat filament de gaze cosmice
FAST observă Universul pe frecvenţa undelor radio din spectrul electromagnetic, condiţii în care instrumentul poate analiza structurile reci şi puţin strălucitoare, aşa cum sunt norii de gaze ce conţin hidrogen, conform lui Qiu. În timp ce derulau observaţii asupra regiunii Cygnus-X, o enormă maternitate stelară aflată la aproximativ 4.500 de ani lumină de Soare, Qiu şi colegii săi au observat o serie de nori de hidrogen ce păreau că provin dintr-o zonă aflată mult în spatele regiunii Cygnus-X.
Prin combinarea datelor obţinute prin intermediul radiotelescopului FAST cu date provenite de la alte două telescoape, unul din Germania şi celălalt din Australia, cercetătorii au reuşit să cartografieze parţial această nouă structură, ce se întinde pe aproximativ 3.600 de ani lumină şi se află la o distanţă de peste 68.000 de ani lumină de Soare - remarcându-se astfel drept cel mai mare şi mai îndepărtat filament de gaze cosmice observat vreodată.
Citește și: Artificii cosmice. Astronomii au surprins imagini superbe cu galaxiile din apropiere
Echipa a estimat că filamentul Cattail are masa echivalentă cu cea a 65.000 de sori, iar adevăratele sale dimensiuni ar putea fi chiar şi mai mari, de până la 16.000 de ani lumină lungime. Cattail se află la periferia Căii Lactee, de cealaltă parte a nucleului galactic faţă de Soare şi la o distanţă de aproximativ trei ori mai mare faţă de centrul galactic decât ne aflăm noi.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”