Noi studii au descoperit o legătură între consumul ridicat de cereale integrale și scăderea factorilor de risc asociați apariției bolilor de inimă.
Potrivit unui nou studiu publicat în The Journal of Nutrition, consumul de cereale integrale este asociat cu scăderea presiunii arteriale, a cantității de zahar din sânge, dar și cu pierderea țesutului adipos din zona taliei. Acest lucru este valabil în cazul adulților care au mâncat minimum trei porții de cereale integralșe pe zi. Cei care au consumat mai puțin de o jumătate de porție nu au avut rezultate la fel de bune.
Citește și: Ce efecte are consumul de turmeric. Te poate ajuta să scapi de mai multe probleme de sănătate
Scopul studiului a fost să determine modul în care consumul de cereale integrale contribuie la diminuarea factorilor de risc ai bolilor de inimă, precum presiunea arterială, cantitatea de zahăr din sânge, mărimea taliei, trigliceridele si colesterolul, comparativ cu cerealele rafinate.
Pentru a evalua acești factori de risc, echipa de cercetători a folosit date dintr-un studiu care a început în 1970 (Framingham Heart Study Offspring Cohort), la care au participat 3121 oameni.
Diferențe între consumul de cereale integrale și cereale rafinate
Cercetătorii au urmărit rezultatele analizelor participanților pe o perioadă îndelungată pentru a determina și compara efectele consumului celor două tipuri de cereale. Au comparat diferențele apărute la intervale de patru ani.
Echipa a descoperit că mărimea taliei a crescut mult mai puțin în cazul celor care au consumat mai multe cereale integrale. În plus, cantitatea de zahăr din sânge și tensiunea arterială au fost mult mai crescute în cazul celor care au mâncat mai puține porții de cereale integrale.
Mai mult, consumul scăzut de cereale rafinate a fost corelat cu un declin al nivelului de trigliceride.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când renunți la zahăr
Conform Mary-Jon Ludy, profesor de nutriție la Facultatea Bowling Green State University din Ohio, cerealele integrale sunt mai bune pentru noi deoarece includ toate părțile comestibile ale nucleului cerealei. Atunci când cerealele sunt rafinate, germenii plini de nutrienți și tărâțele pline de fibre sunt înlăturate. Ceea ce rămâne este în mare parte alcătuit din amidon și carbohidrați și conține mai puține vitamine și minerale.
„Fibrele ne ajută să menținem un nivel potrivit de zahăr în sânge, micșorează nivelul de colesterol și promovează o digestie sănătoasă. Combinația de fibre cu vitamine B (tiamină, riboflavină, niacină), vitamina E, minerale (fier, magneziu, seleniu, zinc) oferă o serie de beneficii în prevenirea bolilor, incluzând un nivel mai mic de inflamații și rate mai mici de incidență a bolilor de inimă, hipertensiune, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer de colon și obezitate”, a spus Ludy.
În schimb, aceasta a adăugat că cerealele rafinate pot fi fortificate cu nutrienți precum acidul folic, care nu sunt prezenți, în mod natural, în cerealele integrale.
Colleen Tewksbury, purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică, spune că Ghidul Dietetic pentru Americani recomandă cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi.
„Un bun început ar fi să vă uitați la ce alimente consumați deja, care sunt cereale rafinat, și să vedeți dacă le puteți înlocui cu versiunea integrală. Mâncați paste? Încercați să le înlocuiți cu paste integrale. La fel și pentru pâine și alte produse de acest fel” , a transmis Colleen Tewksbury.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E...