Trei sau mai multe leziuni în zona capului sunt asociate cu afectarea funcţiilor cerebrale mai târziu în viaţă, conform unui studiu recent, relatează DPA/PA Media.
Persoanele care au raportat trei sau mai multe comoţii - chiar şi uşoare - au prezentat o funcţie cognitivă semnificativ mai slabă, care s-a înrăutăţit succesiv cu fiecare leziune suferită ulterior, s-a constatat în urma cercetării conduse de echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Exeter şi Universitatea Oxford. Atenţia şi îndeplinirea sarcinilor complexe au fost în mod deosebit afectate.
Potrivit cercetătorilor, aceste date indică faptul că sportivii care suferă comoţii multiple ar trebui să beneficieze de consiliere cu privire la riscul continuării activităţii sportive.
Cercetarea, publicată în Journal of Neurotrauma, a inclus date prelevate de la peste 15.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani, care au participat la studiul PROTECT desfăşurat online.
Ei au raportat severitatea şi frecvenţa comoţiilor cerebrale pe care le-au suferit de-a lungul vieţii şi au completat anual teste computerizate pentru evaluarea activităţii creierului.
"Ştim că leziunile la nivelul capului reprezintă un factor de risc major pentru demenţă, iar acest studiu desfăşurat la scară largă oferă cele mai mari detalii de până în prezent asupra unei constatări dezolante: cu cât îţi răneşti creierul de mai multe ori în viaţă, cu atât funcţia creierului tău ar putea fi mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşti", a declarat conducătoarea cercetării, dr. Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford.
"Cercetarea noastră indică faptul că persoanele care au suferit trei sau mai multe episoade, chiar şi uşoare, de comoţie cerebrală ar trebui să beneficieze de consiliere în ceea ce priveşte continuarea activităţilor cu risc ridicat. De asemenea, ar trebui să încurajăm organizaţiile care operează în zone în care impactul la cap este mai probabil să ia în considerare modul în care îşi pot proteja sportivii sau angajaţii", a adăugat ea.
Chiar şi o comoţie moderată până la severă a fost asociată cu o înrăutăţire a atenţiei, a capacităţii de finalizare a sarcinilor complexe şi a vitezei de procesare, au descoperit oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul.
"Studii ca acesta sunt atât de importante în înţelegerea riscurilor pe termen lung a leziunilor cerebrale traumatice, inclusiv a efectului acestora asupra riscului de demenţă", a declarat dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare în cadrul organizaţiei Alzheimer's Research din Marea Britanie.
"Aceste constatări ar trebui să transmită un mesaj clar factorilor de decizie politică şi organismelor sportive, care trebuie să pună în aplicare linii directoare solide pentru reducerea cât mai mult posibil a riscului de leziuni la nivelul capului", a adăugat ea.