Deși poate suna irealizabil, un tratament pentru cancer în care propriile celule ale pacientului sunt reconstruite pentru a vâna boala și a împiedica revenirea ei este studiată și are deja rezultate promițătoare.
Rezultatele terapiei cu celule CAR-T sunt deja uimitoare, notează Daily Mail. Pacienți care și-au folosit toate șansele de tratament au intrat în remisie grație acestei terapii în care limfocitele T recoltate de la pacient sunt modificate în laborator, unde li se adaugă receptori chimerici antigeni, și apoi reintroduse în organism.
Activitatea antitumorală se menține pentru luni sau chiar ani, în ciuda unei singure administrări.
Terapia cu celule CAR-T, eficientă mai ales în cazurile de leucemie
În teste, semnele de cancer au dispărut la mai mult de 80% dintre pacienții cu leucemie acută limfoblastică, cel mai des întâlnit tip de cancer la copii, după ce au primit celule CAR-T.
O poveste de succes este și cea a lui Emily Whitehead, acum în vârstă de 16 ani, care a devenit primul copil care a luat parte la un asemenea studiu, în Philadelphia, SUA. Medicii îi mai dăduseră doar câteva săptămâni de trăit cu leucemia care o măcina și care nu răspundea niciunui tratament convențional, când a primit celule CAR-T. Avea șase ani, iar de atunci cancerul nu a revenit.
Acest tip de celule este folosit pentru vindecarea a patru tipuri de cancer, printre care limfom non-Hodgkin, leucemie acută limfoblastică sau mielom, dar se fac studii și pentru a vedea efectul asupra tumorilor cu masă solidă, precum cele care apar la sân sau ovare.
Citește și: Un medicament folosit în tratarea cancerului ar putea ajuta la vindecarea Covid-19
Ce este terapia cu celule CAR-T
Tratamentul cu celule CAR-T este o formă de imunoterapie ce folosește puterea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta cu boala. Receptorii speciali cunoscuți sub numele de receptori chimerici antigenici (chimeric antigenic receptor - CAR) sunt dezvoltați în laborator si reinfuzați pacientului.
- Te-ar putea interesa si:
- Studiu îngrijorător. Numărul deceselor anuale cauzate de cancer la nivel mondial aproape se va...
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le...