Două vaccinuri împotriva COVID-19 administrate sub formă de spray nazal, dezvoltate în Thailanda, urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni până la sfârşitul anului.
Până acum s-au înregistrat rezultate promiţătoare la testele pe şoareci, a anunţat miercuri un oficial guvernamental, potrivit Agerpres.
Dezvoltate de Centrul Naţional pentru Inginerie Genetică şi Biotehnologie, vaccinurile au la bază un adenovirus şi virusul gripei,.
După finalizarea testelor pe şoareci, prima etapă a testelor umane ar trebui să demareze până la finalul anului, după ce vor primi autorizare din partea autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Ratchada Thanadirek.
Citește și: Cum arată plămânii unui bolnav Covid nevaccinat față de cei ai unui pacient imunizat. Imaginea publicată de un medic din SUA
Studiile vor testa totodată protecţia împotriva variantei Delta, a spus Ratchada, cea de-a doua fază fiind preconizată pentru martie anul viitor, iar începerea producţiei pentru utilizare pe scară largă este prevăzută pentru mijlocul anului 2022, dacă rezultatele vor fi promiţătoare,.
Cercetători din diferite ţări s-au lansat în dezvoltarea de spray-uri nazale pentru prevenirea şi tratarea COVID-19, mai ales că celulele din cavitatea nazală sunt considerate principala poartă de pătrundere a virusului în organism.
Alte vaccinuri produse pe plan local în Thailanda, un vaccin pe bază de ARN mesager realizat de Universitatea Chulalongkorn şi unul cu virus inactiv, dezvoltat de Universitatea Mahidol, urmează să intre în cea de-a doua etapă a testelor pe oameni luna aceasta.
Campania de vaccinare din Thailanda s-a bazat până în prezent pe serurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm, precum şi pe AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer/BioNTech sunt administrate ca cea de-a treia doză pentru lucrătorii din domeniul medical care au primit două doze de Sinovac.
Citește și: Avertisment venit din SUA. Varianta Delta a coronavirusului, la fel de contagioasă ca varicela
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...
- O adolescentă de 15 ani, primul caz pediatric de paralizie a corzilor vocale cauzată de Covid-19