Cercetătorii din Australia au realizat un dispozitiv care poate măsura glicemia fără a fi nevoie de înțepătură, un aspect de luat în seamă de diabeticii care trebuie să se testeze zilnic sau de mai multe ori pe zi.
Pentru a-și monitoriza glicemia, bolnavii de diabet trebuie să se înţepe în deget de mai multe ori pe zi cu şi apoi să pună o picătură de sânge pe o bandă de testare. Cum este de aşteptat, unele persoane cu teamă de ace sau de sânge au tendința de a evita procedura.
Noul test dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Newcastle din Australia este sub forma unei benzi noninvazive care verifică nivelul de glucoză din salivă, informează Agerpres. Întrucât materialele electronice din tranzistor sunt cerneluri, testul poate fi realizat prin imprimare, la un cost scăzut,
Citește și: Ce beneficii pentru sănătate are dușul rece. Cinci motive pentru care să-l încerci
''Sfântul Graal al măsurării glicemiei este procedura noninvazivă. Acest test deschide posibilitatea testării nedureroase, la costuri scăzute, a nivelului de glucoză şi sperăm că va aduce un viitor mai bun pentru bolnavii de diabet'', a precizat Paul Dastoor, profesor de fizică la Universitatea Newcastle din Australia, care a condus echipa de cercetători.
Testul pentru măsurarea glicemiei, descoperit întâmplător
Noul test, a spus Dastoor, a fost creat din întâmplare, în timp ce oamenii de ştiinţă lucrau la un proiect referitor la celule solare.
Proiectul a obţinut finanţări de 4,7 milioane de dolari din partea guvernului australian, destinaţi construirii unui centru în care să fie produse trusele de testare după ce vor trece de testele clinice.
Universitatea colaborează deja cu Universitatea Harvard la un test pentru depistarea COVID-19 folosind o tehnologie similară, însă ceea ce îi entuziasmează pe oamenii de ştiinţă este potenţialul pe care senzorii îl prezintă pentru realizarea altor teste.
Citește și: Diabetul, boala care dublează riscul de deces în cazul infectării cu COVID-19
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Boala de care suferă mai mult de 800 de milioane de oameni din întreaga lume
- Un nivel ridicat al glicemiei poate creşte riscul de tromboză, arată un studiu
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...