Japonia a început marţi să experimenteze vânzarea la liber a pilulei contraceptive de a doua zi, pentru care de obicei era nevoie de prescripţie medicală, un pas mic despre care activiştii pentru drepturile omului spun că este totuşi prea limitat, potrivit AFP.
Ca parte a acestui proiect pilot, pilula contraceptivă de urgenţă, care poate preveni sarcina în termen de 72 de ore de la raportul sexual, dar a cărui eficienţă scade în timp, este disponibilă în 145 de farmacii din întreaga ţară, conform Asociaţiei Farmaceutice din Japonia (APP).
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au criticat mult timp faptul că pilulele contraceptive de urgenţă sunt disponibile în Japonia numai pe bază de reţetă, care poate fi obţinută doar printr-o vizită la medic.
Potrivit activiştilor, acest lucru poate descuraja multe femei, în special victimele violurilor sau adolescentele, să încerce să obţină pilula de a doua zi, inclusiv din motive practice, deoarece multe cabinete sunt închise seara şi în weekend.
Ca parte a acestui experiment japonez, care urmează să dureze până la sfârşitul lunii martie, femeile care doresc să obţină această metodă contraceptivă, vândută la un preţ cuprins între 7.000 şi 9.000 de yeni (43 până la 55 de euro), vor trebui să prezinte un document de identitate şi să ingereze medicamentul în faţa unui farmacist, se arată pe site-ul APP.
Vârsta minimă este stabilită la 16 ani, iar persoanele sub 18 ani trebuie să fie însoţite de un părinte sau tutore, potrivit aceleiaşi surse.
Cu toate acestea, activiştii dintr-un proiect cetăţenesc care urmăreşte punerea la dispoziţie de contraceptive de urgenţă în farmacii consideră că testul este prea mic şi au cerut guvernului să-l extindă.
Potrivit acestora, numărul farmaciilor implicate în acest experiment reprezintă puţin peste 0,2% din unităţile din ţară, adică 145 din 60.000.
Experimentul a fost decis în urma unui sondaj realizat de Ministerul Sănătăţii din Japonia la începutul acestui an, în care 97% din cei 46.000 de respondenţi au votat în favoarea măsurii.
Pilula de a doua zi este disponibilă fără prescripţie medicală în aproximativ 90 de ţări din întreaga lume, conform ministerului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă pe site-ul său că pilula contraceptivă de urgenţă "ar trebui inclusă sistematic în toate programele naţionale de planificare familială".
Citește și: O amibă mâncătoare de creier a făcut încă o victimă. Cum se transmite infecția fatală
- Te-ar putea interesa si:
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo
- Porci modificaţi genetic, obţinuţi în premieră în Japonia pentru a răspunde la penuria de donatori...
- Cea mai vârstnică persoană din Japonia a murit la 116 ani