Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford a concluzionat că vaccinurile de la AstraZeneca și Pfizer sunt eficiente împotriva variantelor Delta și Kappa ale coronavirusului, identificate prima dată în India.
Noul studiu a analizat abilitatea anticorpilor prezenţi în sângele persoanelor vaccinate cu schemă completă de a neutraliza Delta și Kappa, noile variante foarte contagioase.
"Nu există dovezi ale unei 'evadări' pe scară largă a virusului, fapt care sugerează că actuala generaţie de vaccinuri va oferi protecţie împotriva tulpinii B.1.617", afirmă autorii studiului, referindu-se la variantele Delta şi Kappa, notează Agerpres.
Săptămâna trecută, o analiză realizată de Public Health England (PHE) a arătat că vaccinurile fabricate de Pfizer Inc şi AstraZeneca oferă o protecţie înaltă - de peste 90% - faţă de riscul de spitalizare asociat variantei Delta.
Delta este pe cale să devină varianta virală dominantă la nivel global, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat totodată tiparele de reinfectare la persoanele care au avut în trecut COVID-19. Riscul de reinfectare cu varianta Delta pare deosebit de mare în rândul persoanelor infectate anterior cu variantele Beta şi Gamma, care au fost depistate prima dată în Africa de Sud, respectiv în Brazilia.
Foto: Shutterstock
- Te-ar putea interesa si:
- Un vaccin cu bacterii modificate, promiţător ca imunoterapie împotriva cancerului. Cum funcționează
- Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...
- Problemele de sănătate persistă în cazul persoanelor spitalizate cu Covid la începutul pandemiei...