Substanţele chimice din soluţiile pentru protecţie solară se acumulează în ierburile marine din Marea Mediterană, cu potenţiale efecte nocive asupra ecosistemului, sugerează un studiu preluat de theguardian.com.
Cercetătorii au descoperit substanţe care absorb radiaţiilor ultraviolete în tijele Posidonia oceanica, o specie de iarbă de mare care creşte pe coasta insulei Mallorca şi este endemică în Marea Mediterană. Cercetătorii cred că această contaminare a survenit în urma activităţilor recreaţionale şi a deversării de deşeuri în această destinaţie turistică, potrivit Agerpres.
„Această enclavă marină este afectată de activităţile din port, de deversarea apei şi de turism”, a spus Silvia Diaz Cruz, coautoare a studiului publicat în Marine Pollution Bulletin. „Întrucât Marea Mediterană este puţin adâncă, cu o suprafaţă mică şi închisă, concentraţiile de substanţe chimice ce absorb ultravioletele pot atinge niveluri ridicate”.
Probele au dovedit existenţa în concentraţii diferite a unor componente din loţiunile pentru protecţie solară, printre care oxibenzonă, avobenzonă 4-metil, benziliden camfor, benzofenon-4 şi metilparabeni.
Citește și: Poluarea cu plastic şi substanţe chimice a depăşit „limitele” planetei noastre | STUDIU
Deşi impactul complet al acestor substanţe chimice asupra ierburilor de mare rămâne necunoscut, cercetătorii sunt îngrijoraţi de potenţiale efecte nocive.
„Dacă vom observa că loţiunile solare afectează fotosinteza şi productivitatea ierburilor de mare în urma acumulării, vom avea o problemă din moment de aceste ierburi de mare joacă roluri ecologice importante pe coastele mediteraneene”, a spus coautoarea studiului, Nona Agawin.
Posidonia oceanica formează pajişti extinse în regiunile de coastă ale Mediteranei şi deţine un rol crucial în menţinerea sănătăţii ecosistemului oceanic. Pajiştile de iarbă de mare sunt habitatul a diverse specii marine şi acţionează asemenea unor depozite de dioxid de carbon, constituind totodată o zonă tampon împotriva eroziunii în zona de coastă.
Potrivit unor cercetări anterioare, anumite substanţe care absorb razele ultraviolete pot avea efecte nocive asupra peştilor, ţestoaselor şi delfinilor, inclusiv perturbarea sistemului reproductiv şi periclitarea dezvoltării. Recifele de corali sunt de asemenea afectate, iar astfel de substanţe chimice au fost interzise în destinaţii turistice precum Hawaii, Florida şi Palau. Reglementări similare au fost introduse în ţările din bazinul mediteraneean.
Cercetătorii au subliniat nevoia unor cercetări suplimentare asupra efectelor substanţelor chimice care absorb razele ultraviolete prezente în pajiştile de iarbă de mare. „Dacă descoperim care anume compuşi din loţiunile solare sunt nocivi pentru ierburile marine, atunci ar fi mai bine să reglementăm şi să oferim alternative pentru protecţia persoanelor care merg la plajă, dar şi a ierburilor marine”, a spus Agawin.
- Te-ar putea interesa si:
- New Delhi a devenit cel mai poluat oraş din lume, după ce petrecăreții au sfidat interzicerea...
- Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia. 83 dintre ele sunt într-o singură ţară
- Un nou studiu a arătat că apa îmbuteliată conţine sute de mii de particule de plastic pe litru