pfizer

Studiu francez. Vaccinul anti-Covid de la Pfizer nu sporește riscul apariției problemelor cardiovasculare la persoanele de peste 75 de ani

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer nu crește riscul de probleme cardiovasculare grave la persoanele de peste 75 de ani. / Foto: Shutterstock

Vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer/BioNTech nu sporeşte riscul apariţiei unor probleme cardiovasculare grave la persoanele cu vârste peste 75 de ani, potrivit unui studiu oficial francez citat de Agerpres.

Rezultatele acestui studiu ''sugerează, într-o manieră încurajatoare că vaccinarea cu Pfizer/BioNTech nu pare asociată cu o creştere a riscului evenimentelor cardiovasculare grave la persoanele cu vârste peste 75 de ani'', fie că este vorba despre prima sau a doua doză, este concluzia la care au ajuns autorii.

Citește și: Studiu. Vaccinurile anti-Covid de la Pfizer și AstraZeneca, eficiente împotriva variantei Delta

Oamenii de ştiinţă au luat în calcul totalitatea spitalizărilor raportate în Franţa pentru cazuri de infarct, AVC şi embolii pulmonare în perioada decembrie 2020-martie 2021, la cei cu vârste peste 75 de ani, vaccinaţi sau nevaccinaţi (aproape 30.000 de persoane). Au comparat debutul acestor probleme cardiovasculare în diferite momente: perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate ca perioade de risc, iar toate celelalte ca perioade martor.

”În general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru un infarct, un AVC ischemic, un AVC hemoragic sau embolie pulmonară la persoane de peste 75 de ani nu diferă semnificativ între aceste perioade diferite", concluzionează studiul.

Citește și: O afecțiune neurologică rară, posibil efect advers al vaccinului anti Covid-19 Johnson & Johnson, arată FDA

Cercetătorii din cadrul Epi-Phare preconizează ca pe viitor să actualizeze aceste date: ''Odată ce informaţiile vor fi disponibile, vor fi realizate analize pentru a măsura aceste riscuri în special la persoanele care au avut în antecedente evenimente cardiovasculare, la persoane mai tinere şi, în egală măsură, pentru altele vaccinate anti-COVID-19''.

În mai, într-un studiu anterior referitor în principal la vaccinul Pfizer/BioNTech, grupul Epi-Phare a stabilit că vaccinarea reduce cu 87% riscul unor forme grave de COVID-19 la persoanele cu vârste peste 75 de ani începând din cea de-a şaptea zi după a doua doză.

Foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:
Decesele cauzate de infarct, mult mai frecvente timpul sărbătorilor de iarnă. Cum să reducem acest...
Pericolul din spatele consumului de alimente ultraprocesate. Mulți oameni nu știu că ce mănâncă le...
Poluarea atmosferică scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID

Partenerii noștri

Tu poți să găsești iepurașul de Paște

Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde” Iepurașul de...

Paștele se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, te vei răsfăța cu...