nava spatiala NASA

Nava Voyager 2 a transmis primul mesaj din spatiul interstelar. Ce date au primit cercetatorii NASA

Cele doua nave Voyager for ramane fara putere pe la jumatatea anilor 2020, insa isi vor continua traseul mult timp dupa. “Cele doua nave Voyager vor rezista mai mult decat Pamantul,” sustine Kurth. “Vor ramane in propriile orbite in jurul galaxiei pentru inca 5 miliarde de ani sau chiar mai mult. Si probabilitatea sa se loveasca de ceva e aproape 0”

La aproape 20 de miliarde de km de Terra se afla o granita intre sistemul nostru solar si spatiul interstelar. La 40 de ani de la lansarea sa, Voyager 2, cea mai lunga misiune in spatiu, a trecut de acea granita si a transmis mesaje despre imprejurimile sale, scrie The Guardian.

Nava NASA e cea de-a doua ce a trecut de aceasta granita - heliosfera - si a trimis cele mai complexe date de pana acum despre marginea sistemului nostru solar, spre surprinderea cercetatorilor.

Citeste si: Misiunile Voyager au surprins un “tsunami” de activitate solara. Ce au descoperit cercetatorii

“Nu stiam cat de mare e bula si in mod cert nu stiam daca nava ca supravietui indeajuns de mult pentru a atinge marginea bulei si pentru a intra in spatiul interstelar,” a declarat prof. Ed Stone, din cadrul Institutului de Tehnologie din California, ce a lucrat la aceasta misiune inca din 1977.

Voyager 2 a transmis date despre forma heliosferei

Datele transmise de Voyager 2 ofera noi informatii despre limitele heliosferei (descrise initial cu ajutorul Voyager 1) si au fost publicate in 5 studii diferite din jurnalul Nature Astronomy.

Citeste si: Sonda Voyager 2 a parasit Sistemul Solar. NASA: "Ceva ciudat s-a petrecut in jurul zilei de 5 noiembrie"

Nava a oferit indicii si despre grosimea heliotecii (regiunea extern a heliosferei si punctul in care vantul solar se intersecteaza cu vantul solar). Cel mai important, Voyager 2 a transmis date despre forma heliosferei.

“Datele sugereaza ca heliosfera e simetrica, cel putin in cele doua puncte prin care a trecut nava Voyager,” a declarat Bill Kurth, cercetator in cadrul Universitatii Iowa si coautorul unuia dintre studii. “Asta ne spune ca aceste doua puncte a suprafetei sunt la aproape aceeasi distanta.”

Citeste si: Geamanul pierdut al Soarelui a fost descoperit! La ce distanta se afla de sistemul nostru solar

Insa exista limite cu privire la cate teorii pot fi deduse din acele doua puncte, insa. “E ca si cum ne-am uita la un elefant cu ajutorul unui microscop,” a continuat Kurth. “Doi oameni aduc un elefant in fata microscopului si vor avea doua tipuri diferite de masuratori. Nu ai idee ce se intampla intre ele.”

Dincolo de heliosfera, semnalul Voyager 2 continua sa transmite catre Terra. De la transmitere pana la receptionare trec 16 ore si transmitatorul are doar 22.4 wati, echivalentului unui lumini de frigider.

Pana cand ajunge inapoi pe Terra, semnalul e de miliarde de miliarde de ori mai vag decat atunci cand a fost transmis si e receptionat de cea mai mare antena NASA.

Citeste si: Cercetatorii au descoperit o posibila planeta pitica in sistemul solar! Ce dimensiune are

Cele doua nave Voyager for ramane fara putere pe la jumatatea anilor 2020, insa isi vor continua traseul mult timp dupa. “Cele doua nave Voyager vor rezista mai mult decat Pamantul,” sustine Kurth. “Vor ramane in propriile orbite in jurul galaxiei pentru inca 5 miliarde de ani sau chiar mai mult. Si probabilitatea sa se loveasca de ceva e aproape 0”.

Te-ar putea interesa si:
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
Riscul ca un asteroid să lovească Pământul este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată...
„O comoară unică” a fost descoperită de roverul Perseverance pe Marte. „Texturi pe care nu le-am...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim/ Shutterstock

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos

Un nou studiu coordonat de Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Mayo Clinic şi Centrul...