Sursa foto: NASA
Oamenii de stiinta au realizat o harta amanuntita si o simulare pentru o gaura neagra de 10 ori mai mare decat Soarele, cu ajutorul unor “ecouri luminoase”, potrivit NASA.
Cu ajutorul instrumentului Neutron star Interior Composition Explorer (NICER), montat la bordul Statiei Spatiale Internationale, expertii NASA au detectat raze X emanate de gaura neagra proaspat descoperita, MAXI J1820+070 (numita pe scurt J1820).
Cercetatorii au studiat gaura neagra in timp ce “inghitea” o stea
Razele au fost emanate de gaura neagra in timp ce consuma materialul unei stele invecinate, scrie Daily Mail. Acest studiu ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine modul in care functioneaza gaurile negre, unele dintre cele mai misterioase obiecte din univers.
Citeste si: Soarta universului, gravitatia si gaurile negre. Care sunt cele mai mari mistere neelucidate din fizica
"NICER ne-a permis sa masuram ecouri luminoase apropiate de o gaura neagra cu o precizie nemaintalnita pana acum," a declarat Erin Kara, un astrofizician de la Universitatea din Maryland, ce a prezentat rezultatele studiului in cadrul celei de-a 233-a editie a Societatii Astronomice Americane din Seattle.
"In trecut, aceste ecouri luminoase de pe discul de acumulare interna au fost observate doar in cazul gaurile negre masive, ce cuprind milioane sau miliarde de mase solare si se schimba foarte lent,” a continuat Kara. "Gaurile negre stelare, precum J1820, au mase mult mai mici si evolueaza mult mai repede, asa ca vom putea observa schimbarile in timp uman."
Rezultatele studiului, condus de Kara, vor fi publicate in jurnalul Nature. J1820 se afla la o distanta de 10.000 de ani lumina de Terra, in directia Constelatiei Leul.
Citeste si: Simulare virtuala a gaurii negre violente de la centrul galaxiei noastre. Cum arata regiunea misterioasa
Cercetatorii au putut realiza harta gaurii negre datorita “ecourilor luminoase” emise in momentul interactiunii cu steaua alaturata. Fenomenul i-a ajutat sa inteleaga mai bine modul in care material e atras intr-o gaura neagra si cum e eliberata energia in timpul acestui proces.
- Te-ar putea interesa si:
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”