ExoMars e un proiect comun al Agentiei Spatiale Europene, Rusiei si Statelor Unite, menit sa ajunga pe Marte pana in 2021 si sa despiteze noi forme de viata. Inainte de lansare, insa, robotul trebuie testat in conditii extreme, pentru ca oamenii de stiinta sa se asigure ca poate suporta presiunea extraordinara exercitata asupra sa in timpul lansarii.
Modelul Termal Structural e o copie exacta a robotului ce va umbla pe suprafata planetei Marte si e folosit pentru a testa durabilitatea dispozitivului in momentul lansarii. Momentele de la decolare, pana la iesirea din atmosfera Pamantului sunt cele mai periculoase, din cauza fortelor extreme ce actioneaza asupra rachetei, potrivit bbc.com.
Modelul a fost testat in Toulouse, Franta. Dispozitivul a fost zdruncinat puternic, cu o frecventa de 100 de cicluri pe minut si cu o forta gravitationala de 10.5. Urmeaza un test intr-o camera speciala, capabila sa simuleze temperaturile extreme de pe Marte.
Simularea miscarilor bruste din timpul decolarii au fost surprinse de oamenii de stiinta si video-ul a fost publicat pe Internet, pentru a educa publicul cu privire la conditiile extreme ale unei lansari in spatiu.
Daca ExoMars va trece de toate probele, va parasi Terra la bordul unei rachete Proton. Robotul va ajunge pe Marte si va incepe examinarea suprafetei planetei pentru depistarea unor noi forme de viata. Unul dintre cele mai importante experimente a proiectului presupune forarea la 2 m adancime in pamantul de pe Marte si studierea probelor colectate.
Vezi cum arata momentul lansarii unei rachete, simulat in laborator, in video-ul de jos: