O piele electronica inspirata de meduze a fost creata in Singapore. Este rezistenta la apa si se poate repara singura. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Noul material este, de fapt, un polimer pe baza de fluor in interiorul caruia pot fi integrate circuite electronice. Spre deosebire de alti polimeri care, la contactul cu apa, isi maresc volumul si se usuca atunci cand sunt expusi la aer, acesta isi pastreaza forma in ambele medii. Pielea artificiala este transparenta si foarte flexibila.
Poate deveni chiar si de 20 de ori mai lunga si nu se va rupe. Cel mai important, are capacitatea sa se regenereze atat pe uscat, cat si in apa. Nu isi pierde conductivitatea chiar daca este taiata in doua. Si revine la forma initiala in decursul a doua ore, cel mult cateva zile.
Materialul va putea fi folosit pentru crearea unor ecrane sensibile la atingere care sa fie apoi montate pe dispozitive electronice. Astfel s-ar putea reduce considerabil numarul de deseuri de telefoane si tablete. Dar si producatorii de roboti vor avea de castigat.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu beau suficientă apă. La ce riscuri se supun