Un al doilea obiect interstelar misterios a intrat in sistemul nostru solar, la fel ca celebrul Oumuamua in urma cu doi ani. De aceasta data, cercetatorii vor avea oportunitatea sa studieze mai in amanunt corpul ceresc, scrie Forbes.
Obiectul a primit initial numele de gb00234 si a fost observat pe data de 30 august de astronomul amator Gennady Borisov, din Crimeea, ce si-a folosit propriul observator numit MARGO.
Dupa mai multe analize, cercetatorii au confirmat ca obiectul e neobisnuit si ca are o traiectorie hiperbolica (atunci cand va iesi din sistemul solar, nu se va mai intoarce).
Citeste si: Cercetatorii au descoperit un mineral cum nu s-a mai vazut in natura
Experti din cadrul Centrului Planetelor Minore (MPC), din Centrul Harvard-Smithsonian de Astrofizica, au oferit un nou nume obiectului, in cinstea celui ce l-a descoperit - C/2019 Q4 (Borisov).
“Am fost putin precauti cu privire la trasatura sa hiperbolica,” a declarat Matthew Payne, din cadrul MPC. “In ultimele cateva zile a devenit evident ca arata de parca are o traiectorie hiperbolica.”
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta bizara, “precum niciuna pe care am descoperit-o pana acum”
C/2019 Q4 e al doilea obiect interstelar ce a fost observat intrand in sistemul solar, dupa Oumuamua (sau 1I/2017 U1), in octombrie 2017. Cercetatorii cred ca ambele provin din alte sisteme planetare si ca au ajuns in galaxia noastra dupa calatorii de milioane sau chiar miliarde de ani.
Spre deosebire de Oumuamua, C/2019 e o cometa de aproximativ 10 km, ce pare sa aiba o coada vizibila. “Primul obiect nu parea cometa, avea o forma de asteroid,” a continuat Payne. “Pe cand aceasta clar are natura unei comete.”
Citeste si: Elon Musk si Jack Ma, previziune sumbra despre viitor. Care va fi cea mai mare problema a omenirii
Dat fiind faptul ca C/2019 a fost descoperit in timp ce intra in sistemul solar (cu o viteza de 30 km/s) si pentru ca e mult mai luminos decat Oumuamua, cercetatorii vor avea timpul necesar sa il studieze.
Expertii estimeaza ca obiectul interstelar va sta in sistemul solar minim 6 luni si se va apropia de Terra in luna decembrie a acestui an. Cercetatorii deja calibreaza telescoape din intreaga lume pentru a studia traiectoria obiectului neobisnuit.
- Te-ar putea interesa si:
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ