Noi masuratori realizate printr-un experiment extrem ce a avut loc pe varful unui vulcan din Mexic a pus noi limite stricte privind posibilitatea depasirii vitezei cunoscute a luminii, scrie Gizmodo.
Fizicienii au elaborat numeroase teorii ce explica o parte importanta a universului, insa acestea nu se aplica si la conditii extreme, precum modul in care interactioneaza materia cu o gaura neagra sau evenimentele ce au avut loc fix dupa Big Bang.
Citeste si: Fenomen prezis de Einstein, observat in sfarsit de astronomi: o stea trage dupa ea spatiu-timp
Testarea limitelor teoriilor lui Albert Einstein pentru a elabora o teorie ce incorporeaza aceste extreme a devenit o parte importanta a fizicii, din care face parte si testul realizat in Mexic.
“Reactia mea initiala a fost ‘Sunt uluita’,” a declarat Pat Harding, unul dintre autorii studiului si astrofizician in cadrul Laboratorului National din Los Alamos.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Noua cercetare dezvolta una dintre cele mai faimoase teorii ale lui Einstein pentru energii ce nu pot fi accesate direct pe Terra sau in spatiu.
Fizicienii voiau sa verifice daca exista deviatie si in cazul Invariantei Lorentz (ce sustine ca legile fizicii sunt la fel pentru orice e static sau in miscare continua). O consecinta a acestei simetrii e valoarea constanta a vitezei unei particule de lumina in vid, ce e aproximativ 300 de milioane de m/s.
O exceptiei a invariantei ar putea cauza lumina de energie extrema sa aiba o viteza mai mare sau mai mica decat aceasta viteza maxima, ceea ce ar putea fi observat de cercetatori. Fizicienii din cadrul Observatorului Cherenkov din Mexic au vrut sa vada daca exista aceste exceptii, pe varful vulcanului Sierra Negra.
Citeste si: Misterul expansiunii universului, rezolvat. Ce sustine un cercetator din cadrul Universitatii din Geneva
Ei au descoperit ca chiar si in cazul particulelor de lumina cu energii extreme, acestea au viteza luminii. Acest experiment constrange fizicienii privind extensiile pe care le pot integra in teorii pentru a explica misterele universului, potrivit studiului publicat in jurnalul Physical Review Letters.
- Te-ar putea interesa si:
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Bryan Johnson, milionarul care vrea să trăiască până la 120 de ani, spune că a încetinit viteza de...
- Ce a obținut în doi ani milionarul care vrea să dea timpul înapoi și să fie ca la 18 ani: "În...