Busolele au ghidat oamenii timp de sute de ani, insa te-ai gandit vreodata cum poate acul sa arate axa nord-sud?
Acul magnetic din busola e suspendat, pentru a se putea roti singur in propria rama atunci cand raspunde la magnetismul Pamantului, scrie LiveScience.
Cum functioneaza o busola
O busola arata care e directia nordica pentru ca toti magnetii au doi poli (nord si sud) si polul nord al unui magnet e atras de polul sud al altui magnet.
Magnetismul Pamantului poate interactiona cu alti magneti in acest mod, asa ca partea nordica a acului unei busole e atrasa sa se alinieze. Polul Nord al Pamantului atrage punctul “nordic” al altor magneti.
Citeste si: Umanitatea risipeste o resursa limitata. Ce element e consumat necugetat
Busola e un instrument ideal pentru navigatie, insa nu arata intotdeauna fix catre nord pentru ca Polul Nord magnetic al Pamantului nu e acelasi cu “nordul adevarat” - Polul Nord geografic. Polul Nord magnetic se afla la o distanta de aproximativ 1.600 de km mai la sud de cel geografic, in Canada.
Mai mult, Polul magnetic se misca pe masura ce campul magnetic al planetei se schimba. In ultimul secol, s-a miscat mai mult de 1.000 de km catre Siberia, potrivit Universitatii Oregon State.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Campul magnetic al planetei variaza in anumite locuri, ceea ce ar putea afecta directia in care e pozitionat acul. Potrivit Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite, la latitudini ridicate, busola poate arata si spre punctul sudic, insa navigatorii pot compensa pentru aceste diferecte cu ajutorul calibrarilor locale.
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei