Dupa oamenii de stiinta americani, si cei elvetieni au un astfel de proiect. Aparatele isi schimba forma si se adapteaza automat la mediul in care sunt, potrivit EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne). Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Aparatele au fost construite dupa modelul unor bacterii, dintr-un hidrogel biocompatibil. In material sunt prinse si particule magnetice, astfel incat robotii sa poata fi controlati din afara corpului uman. Dar acestia vor putea sa ia si decizii proprii.
In functie de organul prin care vor trece, vor stabili cand trebuie sa se stranga si sa se desfaca, ceea ce ii deosebeste de alte proiecte de micro-roboti medicinali. Spre exemplu, in lichidele cu o vascozitate redusa, forma tubulara este cea mai potrivita.
Citeste si: Testul de sange care ar putea elimina chimioterapia
Isi mentin astfel viteza de deplasare, fara sa piarda controlul directiei si miscarii. Mini-aparatele au fost testate in tuburi inguste, care sa imite vasele de sange umane. In viitorul apropiat, acestea vor putea fi folosite pentru livrarea medicamentelor acolo unde este nevoie de ele.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Incident terifiant la o fabrică Tesla. Un inginer a fost atacat de un robot specializat în...
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Un robot „adulmecător” bio-hibrid, cu antene de lăcustă, dezvoltat de cercetători israelieni