Potrivit unui nou studiu publicat în prestigiosul jurnal Nature, se pare ADN-ul și ARN-ul, cele doua forme principale moderne de cod genetic au coexistat perechi strânse pe planeta înainte să se dezvolte viața, scrie Scientific American.
Cercetători din Scoția și Polonia au realizat un experiment cu acid cianhidric, menit să imite condițiile de la începuturile planetei, și au realizat 4 baze genetice. Atunci când aceste baze au fost amestecate, au format secvențe genetice pe care celulele le “traduc” în proteine.
Surprinzător, echipa a descoperit că dintre cele 4 baze, doua dintre ele se găseau în ADN și doua în ARN.
Potrivit lui John Sutherland, ce a făcut parte din proiect, experimentul contrazice teoria principala potrivit căreia ARN-ul a format baza biosferei planetei, după care a urmat ADN-ul, desi nu exista foarte multe dovezi ce susțin aceasta perspectiva.
“Oamenii tind să creadă că ARN-ul e părintele ADN-ului,” a declarat Sutherland. “Acest studiu sugerează că sunt frați moleculari.”
Experimentul “sugerează că chimia din spatele creării ARN și ADN nu e atât de diferită pe cât și-au imaginat unii oameni,” a continuat Sutherland.
“Oamenii au avut tendință să creadă că ARN-ul a venit înaintea ADN-ului și cumva a fost întrecut după. Asta, pentru mine, sugerează că e posibil să fi avut un hibrid ARN-ADN ce ar fi putut duce la dezvoltarea celor două molecule separate.”
Mai mulți cercetători și-au exprimat scepticismul cu privire la metodologia folosită de Sutherland și colegii săi. Experții cred că sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina cu exactitate dacă prima genă de pe planetă a fost, într-adevăr, un hibrid.
- Te-ar putea interesa si:
- Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie