Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, marţi, lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier "pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie".
Cei trei laureați sunt recunoscuţi pentru experimentele lor care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor şi moleculelor.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mişcă sau îşi schimbă energia.
Contribuţiile lor au permis investigarea unor procese atât de rapide încât, până acum, era imposibil de urmărit.
Există aplicaţii potenţiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să se înţeleagă şi să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger „pentru experimente cu fotoni încâlciţi, stabilirea încălcării inegalităţilor lui Bell şi pionieratul în domeniul ştiinţei informaţiei cuantice”.
Cine sunt laureaţii
Pierre Agostini. Doctorat în 1968 la Universitatea Aix-Marseille, Franţa. Profesor la Universitatea de Stat din Ohio, Columbus, SUA.
Ferenc Krausz, născut în 1962 la Mór, Ungaria. Doctor în 1991 la Universitatea de Tehnologie din Viena, Austria. Director la Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching şi profesor la Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania.
Anne L'Huillier, născută în 1958 la Paris, Franţa. Doctorat în 1986 la Universitatea Pierre şi Marie Curie, Paris, Franţa. Profesor la Universitatea Lund, Suedia.
În 2023 se vor acorda 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel complet.
Curiozități despre premiul Nobel pentru Fizică
Din 1901 până în prezent au fost acordate 116 premii Nobel pentru Fizică.
Albert Einstein a fost recompensat în 1921.
Patru femei au primit premiul pentru fizică până în prezent: Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963, Donna Strickland în 2018 şi Andrea Ghez în 2020.
O persoană, John Bardeen, a primit premiul pentru Fizică de două ori.
25 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat din istorie, Lawrence Bragg, când a primit premiul pentru Fizică în 1915, împreună cu tatăl său.
96 de ani a fost vârsta celui mai în vârstă laureat în domeniul fizicii, Arthur Ashkin.
Sezonul premiilor Nobel va continua miercuri, 4 octombrie, cu Nobelul pentru Chimie. Cel pentru Literatură va fi anunţat joi, urmat vineri de Nobelul pentru Pace. Cel pentru Ştiinţe Economice va fi anunțat la 9 octombrie.
- Te-ar putea interesa si:
- Castigatorul premiului Nobel pentru fizica, unul dintre initiatorii proiectului laserului din...