test cancer

Premiera mondiala: un medicament creat de inteligenta artificiala va fi folosit de oameni

Test de cancer: boala poate fi depistata in 10 minute

O molecula de medicament a fost “inventata” de inteligenta artificiala si va fi folosita in teste clinice, o premiera mondiala pentru invatarea automata in medicina, scrie BBC News.

Inteligenta artificiala responsabila de reusita a fost creata de compania Exscientia, din Marea Britanie, si firma farmaceutica Sumitomo Dainippon Pharma, din Japonia. Medicamentul va fi folosit pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsiva.

Citeste si: Un inginer a descoperit un tratament de “curatare” a sangelui cu ajutorul magnetilor. Cum functioneaza tehnologia inedita

In mod obisnuit, dezvoltarea unui medicament dureaza 5 ani inainte de testele clinice, insa cel creat de inteligenta artificiala a fost creat in doar 12 luni. Prof. Andrew Hopkins, din cadrul Exscienta, a descris reusita drept “un pas foarte important in descoperirile medicale”.

“Am vazut situatii in care inteligenta artificiala a fost folosita pentru diagnosticarea pacientilor si pentru analizarea datelor pacientilor si scanare, insa aceasta e o utilizare directa a inteligentei artificiale in crearea unui noi medicament,” a continuat el.

Citeste si: Descoperire epocala. Oamenii de stiinta au gasit metoda prin care pot fi distruse celulele canceroase, in toate tipurile de cancer

Molecula, cunoscuta drept DSP-1181, a fost creata cu ajutorul algoritmilor ce au izolat potentialii compusi si i-au verificat in comparatie cu o baza de date imensa de parametri.

“Sunt necesare miliarde de decizii pentru a descoperi moleculele potrivite si e o decizie imensa sa creezi un medicament,” a declarat Hopkins. “Dar frumusetea algoritmului e ca e agnostic, asa ca poate fi aplicat oricarei boli.”

Citeste si: Plamanii au o abilitate “magica” de vindecare. Ce sustin cercetatorii

Primul medicament va intra in stadiul de teste clinice in Japonia si, daca va avea succes, va fi testat la nivel global. Companiile lucreaza deja la elaborarea unui tratament pentru cancer si boli cardiovasculare si spera sa intre in faza de teste clinice pana la finalul acestui an.

Te-ar putea interesa si:
Inteligenţa artificială poate suferi de stres şi anxietate
Încep testele la om cu o nouă abordare pentru tratarea bolii Alzheimer. Cercetătorii susțin că un...
În Emiratele Arabe Unite, inteligenţa artificială vine în ajutor pentru a aduce ploaia

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...