Cercetătorii au observat, pentru prima dată în istorie, o gaură neagră care a “clipit” și se pare că o stea fugară ar fi putut cauza fenomenul, scrie Business Insider.
Găurile negre nu strălucesc, însă dacă devorează material din spațiul din jurul lor, acel material poate lumina intens. Pentru prima dată, astronomii au observat fenomenul.
Gaura neagră supermasivă observată are o masă echivalentă cu 19 milioane de stele solare și se află la 275 de milioane de ani-lumină distanță de Terra, într-o galaxie numită 1ES 1927+654.
De-a lungul a 40 de zile, astronomii au observat cum coroana găurii a fost luminată înainte ca intensitatea să crească și mai mult.
“Ne așteptam ca astfel de luminozități să aibă loc în decursul a multe mii de milioane de ani,” a declarat Erin Kara, fizician în cadrul MIT.
“Dar în cazul acestui obiect, am văzut schimbandu-se cu un factor de 10.000 într-un singur an și s-a schimbat și cu un factor de 100 în 8 ore, ceea ce e uimitor și ceva ce nu s-a mai auzit până acum.”
Astronomii cred că fenomenul de “clipire” a fost cauzat de o stea “fugară”. Găurile negre se pot schimba foarte rapid atunci când prind și devorează o stea ce se apropie prea mult. În timpul procesului, steaua e ruptă și emite o cantitate mare de lumină. Există și alte teorii privind cauza fenomenului - e posibil că găurile negre să se comporte așa în mod obișnuit și aceasta să fie prima dată când știința a observat anomalia.
- Te-ar putea interesa si:
- „Steaua colosală”. Prima imagine detaliată a unei stele din afara galaxiei noastre, obţinută de ESO
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid