Cercetatorii au gasit o solutie inedita pentru puloverul perfect - se poate incalzi sau raci singur, in functie de temperatura corpului celui care il poarta, scrie Daily Mail.
Cercetatori de la Universitatea din Maryland au vrut sa creeze un material textil ce se poate adapta la mediu si la nevoile purtatorului.
Pentru a crea materialul capabil sa iti schimbe singur temperatura, cercetatorii au pornit de la un material obisnuit pentru pulovere si haine de iarna - lana, pe care au acoperit-o cu un strat foarte subtire de metal conductor, sub forma unor nano-tuburi de 1 milion de ori mai subtiri decat firul de par uman.
Tesutul de sub metal detecteaza daca purtatorului ii e cald, pentru ca pielea va fi acoperita de transpiratie. Acest proces va forta fibrele sa se micsoreze si sa se adune, ceea ce va trimite un soc electric in material ce va duce la racirea corpului. Daca purtatorului i se va face frig, fibrele se vor dilata.
Materialul se transforma in functie de nevoile corpului
“Materialul a fost creat pentru a ne asigura ca cineva va continua sa se simta confortabil,” a declarat Min Ouyang, din cadrul proiectului responsabil pentru noua tesatura. “Nu trebuie sa-si dea jos imbracamintea si dupa sa o puna inapoi pentru a atinge o temperatura confortabila.”
“Daca cineva e la birou si le e cald, nu trebuie sa porneasca aerul conditionat sau sa-si schimbe hainele. Textila poate regla temperatura,” a continuat ea.
Citeste si: Nike a dezvaluit pantofii sport care isi leaga singuri sireturile. Ce pret au
Descris in jurnalul Science, se pare ca materialul poate functiona instant, fara sa aiba nevoie de baterii sau alte surse de energie, pentru ca se bazeaza pe principii de baza ale fizicii.
Cercetatorii sustin ca noul material e mai bun decat cel folosit astazi pentru hainele sport, pentru ca permite alterarea temperaturii corpului cu pana la 35%. Materialul poate fi spalat precum un pulover normal si cercetatorii sustin ca va costa cu doar 5 dolari mai mult decat alternativele actuale.
Haine croite din acest material ar putea ajunge pe piata in urmatorii 2 ani. Momentan, tesatura e testata de mai multe companii de imbracaminte, pentru a vedea daca intr-adevar poate regla temperatura corpului, in orice conditii.
- Te-ar putea interesa si:
- Cărămizi transformate în baterii cu ajutorul nanotehnologiei. Cum e posibil
- Apple Glass - ochelarii care înlocuiesc ecranul. Cum ar putea proiecta display-ul unui smartphone...
- Un robot imens de 18 m a făcut primul pas în Japonia. Pentru ce a fost construit: VIDEO