O romanca si echipa ei de ingineri din Statele Unite au construit roboti care de unii singuri nu fac nimic, dar in grup pot sa se miste si sa transporte obiecte. Mai mult, functioneaza chiar si cand una sau mai multe dintre componente sunt defecte. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Aparatele sub forma de discuri au aproximativ 15 centimetri in diametru, iar inginerii condusi de romanca Daniela Rus le-au realizat din plastic. Contin o baterie, un motor de mici dimensiuni, senzori care detecteaza intensitatea luminii, un microcontroller si multi magneti.
Acestia din urma ii ajuta sa se prinda de restul. Fiecare unitate poate face separat doar doua lucruri: sa se extinda si sa se contracte pana la forma initiala. Insa in grup, sunt capabile sa lucreze impreuna. Robotii se pot strecura cu usurinta pe dupa obstacole si prin spatii inguste.
Totusi, functionarea fiecaruia dintre ei nu este conditionata de cel de langa. Asa ca inginerii pot scoate sau introduce noi aparate in grup, fara sa-i afecteze pe ceilalti. Sistemul este inspirat de celulele umane, care se conecteaza una la cealalta. Iar scopul final este crearea unor roboti capabili sa se adapteze conditiilor, la fel ca animalele.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 16:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
- Te-ar putea interesa si:
- Elon Musk avertizează asupra „roboţilor umanoizi” în „era abundenţei”
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr