O feriga maidenhair (Adiantum) a reusit sa realizeze primul selfie botanic, potrivit Societatii Zoologice din Londra (SZL), scrie BBC.
Feriga, numita Pete, a reusit sa surprinda cate o fotografie la fiecare 20 de secunde, cu ajutorul energiei risipite pe care a generat-o. Cercetatorii cred ca abilitatea plantei de a produce un nivel scazut de energie pentru propriile celule ar putea revolutiona monitorizarea naturii.
Citeste si: Legume plantate de cercetatori in sol martian. Ce s-a intamplat cu ele
Tehnologia ar putea ajuta cercetatorii sa afle mai multe informatii despre padurile tropicale izolate. Expertii vor sa foloseasca energia plantelor pentru a functionarea camerelor si senzorilor din natura.
La inceputul acestui an, cercetatorii SZL au instalat celule de combustibil microbiale (un dispozitiv ce transforma energia chimica in energie electrica) in expozitia Viata in padurea tropicala, din cadrul Gradinii Zoologice din Londra, pentru ca planta sa surprinda o fotografie cu ea.
Citeste si: "Vesti proaste pentru toate vietuitoarele planetei". Aproape 600 de specii de plante au disparut
“Plantele depoziteaza in mod natural materia biologica pe masura ce cresc, ce hraneste la randul ei bacteriile naturale din sol si creeaza astfel energie ce poate fi utilizata de celulele de combustibil si folosita pentru functionarea unei game largi de instrumente de conservare izolate, inclusiv senzori, platforme de monitorizare si capcane cu camere,” a declarat Al Davies, specialist de tehnologie din cadrul SZL.
“Majoritatea surselor de energie sunt limitate - bateriile trebuie sa fie schimbate, in timp ce panourile solare au nevoie de sursa de lumina - dar plantele pot supravietui si in umbra, se misca in mod natural intr-o pozitie ce maximizeaza potentialul de absorbtie a razelor soarelui, ceea ce inseamna ca potentialul pentru energia emanata de plante e aproape nemarginit,” a continuat el.
Citeste si: Stiai? Cand au aparut primele flori pe Terra
O singura celule de combustibil poate genera 0.1 miliwati de energie. Experimentul cu feriga Pete a folosit celule conectate pentru a realiza o fotografie la fiecare 20 de secunde. Cercetatorii vor sa realizeze un alt experiment, de aceasta data in natura. Pana atunci, feriga Pete poate fi vazuta in cadrul expozitiei din Londra.
- Te-ar putea interesa si:
- Compania Facebook, dată în judecata pentru că spionează utilizatorii Instagram, accesându-le camera...
- Ce s-ar întâmpla cu planeta dacă oamenii ar dispărea. Cum ar arăta Pământul
- S-au inventat blugii antivirali. Cum pot ține COVID-19 la distanță și cum arată