shutterstock_174052388

O noua planeta in sistemul solar? De ce cred oamenii de stiinta ca exista o planeta “fantoma”

In anul 2016, Konstantin Batygin si Michael Brown au publicat un articol stiintific despre teoria conform careia sistemul nostru solar mai contine o planeta, de 10 ori mai mare decat Pamantul - Planeta 9. De atunci, mai multi oameni de stiinta au incercat sa ii demonstreze existenta.

Planeta “fantoma” de la marginea sistemului solar a devenit unul dintre cele mai dezbatute subiecte in lumea academica in ultimii ani. Inainte de publicarea articolului, Konstantin Batygin si Michael Brown (cel care a ajutat la retrogradarea statului de planeta al lui Pluto) au realizat mai multe simulari pe calculator, luand in calcul masa pe care ar avea-o planeta de 10 ori mai mare decat Terra care se “ascunde” la marginea sistemului solar.

Citeste si: Felul in care masuram timpul ar putea fi alterat pentru totdeauna. Ce au descoperit cercetatorii

Cercetatorii au observat ca multe corpuri ceresti de dimensiuni mai mici din sistemul solar au orbite perpendiculare, exact in directia in care au prezis Batygin si Brown, ceea ce ar indica faptul ca planeta “fantoma” exista, potrivit airspacemag.com. Insa fara dovezi clare, multi cercetatori critica aceasta teorie.

Citeste si: Studiu socant: Oamenii au reusit sa starpeasca majoritatea celorlalte forme de viata de pe Terra desi reprezinta mai putin de 1% din total

Nu toti, insa. Recent, astronomi de la Universitatea din Michigan au identificat un obiect strain la marginea sistemului solar cu o orbita neobisnuita. E mai degraba o planeta pitic decat planeta “fantoma”, insa orbita ei anormala indica faptul ca ar putea fi ghidata de o planeta cu o masa mult mai mare, neidentificata pana in acest moment, potrivit wired.com.

Nu se stie exact daca Planeta 9 exista intr-adevar sau care e motivul real pentru care corpurile ceresti se misca de parca ar fi prinse in orbita acestei planete imense, insa cercetarea continua pentru gasirea planetei “fantoma”.

Te-ar putea interesa si:
O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
Galaxiile devin tot mai haotice pe măsură ce îmbătrânesc
Astronomii au descoperit o cometă de aproximativ 10 ori mai mare decât cometele obişnuite

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...