Posibilitatea transformarii luminii soarelui in combustibil a fascinat cercetatori de-a lungul timpului si numeroase echipe au incercat sa descopere o modalitate eficienta de exploatarea a energiei soarelui. Oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge au gasit o solutie inedita, inspirata chiar din natura.
Cercetatorii au studiat procesul de fotosinteza si au reusit sa il recreeze in laborator. Folosind lumina soarelui, moleculele de apa pot fi “sparte” in hidrogen si oxigen. Desi fotosinteza artificiala exista de cateva decenii, noul studiu implementeaza un sistem semi-artificial si foloseste atat materiale organice, cat si materiale anorganice, potrivit iflscience.com.
Enzime sunt folosite pentru a obtine reactia si pentru a absorbi mai multa energie solara decat in cazul fotosintezei naturale. Cercetatorii au fost inspirati de un proces inactiv gasit in alge, ce contin o enzima hidrogenata.
“Fotosinteza naturala nu e eficienta pentru ca evoluat doar pentru supravietuire, asa ca produce minimul necesar de energie - intre 1 si 2 la suta din cat ar putea converti si stoca,” a declarat Katarzyna Sokół, conducatoarea studiului.
Citeste si: S-a deschis prima sosea din lume care-ti incarca masina in timp ce conduci. Cat a costat
Descoperirea ar putea schimba industria combustibililor. Multi cercetatori evita acum fotosinteza pe deplin artificiala, din cauza toxicitatii materialelor necesare producerii reactiei, insa solutia semi-artificiala e mai ieftina, sigura si eficienta.
- Te-ar putea interesa si:
- Un stadion din Serie A va avea peste 2.000 de panouri solare pe acoperiş. Planul Italiei legat de...
- Bacteriile din mediul acvatic folosesc „antene” pentru a colecta energie solară
- VIDEO Cum arată mașina electrică făcută de la zero de un inginer autodidact. Funcționează cu...