test sange

O companie americana dezvolta tehnologie ce poate descoperi epidemiile inainte sa aiba loc. Cum ar functiona tehnologia

Test sânge

In timp ce analizele de laborator traditionale pot detecta bolile pe rand si pot duce la rezultate in cateva zile, timp in care se pot raspandi boli periculoase, compania Karius vrea sa dezvolte o tehnologie de “biopsie lichida” ce poate descoperi epidemiile inainte sa aiba loc pornind de la identificarea patogenilor, scrie Forbes.

“Problema cu bolile infectioase e, evident, impactul masiv asupra umanitatii,” a declarat Mickey Kertesz, cofondatorul si CEO-ul Karius. Potrivit lui, bolile transmise prin bacterii, virusuri, fungi si paraziti “sunt a doua cea mai frecventa cauza a deceselor la nivel mondial. Mai mult oameni mori din cauza bolilor infectioase decat toate tipurile de cancer combinate.”

Citeste si: Coronavirus infecteaza Internetul. Cum folosesc hackerii linkurile despre virus pentru a fura date personale

Pana acum, Karius a primit finantare de 255 de milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologie de “biopsie lichida”. Desi majoritatea companiilor ce folosesc aceasta tehnica se axeaza pe cancer, reprezentantii Karius sustin ca tehnica lor poate testa o singura mostra de sange pentru 1.400 de patogeni, inclusiv virusuri, bacterii si ciuperci.

Karius a fost fondata in 2014 pornind de la descoperirea lui Kertesz si a lui Tim Blauwkamp potrivit careia ADN-ul microbilor ce pot cauza boli poate fi gasit in sangele pacientilor infectati, chiar in stadiile incipiente ale bolii. O simpla mostra de sange poate distinge intre ADN-ul pacientului si ADN-ul bolii, sustin cei doi.

Citeste si: In cat timp ar putea fi creat un vaccin pentru coronavirusul Wuhan

Dupa ce au dezvoltat tehnologia initiala, cei doi au introdus si un motor de cautare bazat de inteligenta artificiala ce revizuieste ADN-ul microbilor si il compara cu 1.400 de mostre din baza de date.

In acest moment, tehnologia Karius e limitata la detectarea ADN-ului, ceea ce inseamna ca nu poate detecta virusurile bazate pe RNA, precum coronavirusul COVID-19, ce s-a raspandit in doar cateva saptamani in numeroase tari pe mai multe continente. “Data viitoare cand are loc o astfel de situatie, vom putea sa o detectam rapid,” a declarat Kertesz.

Te-ar putea interesa si:
Inteligenţa artificială poate suferi de stres şi anxietate
În Emiratele Arabe Unite, inteligenţa artificială vine în ajutor pentru a aduce ploaia
Un nou AI poate să modeleze şi să proiecteze codul genetic pentru toate domeniile vieţii

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...