Fiordurile Norvegiei sunt spectaculoase, insa greu de navigat, motiv pentru care autoritatile vor sa construiasca o ruta eficienta pentru cetateni, ce va include si “tuneluri plutitoare”, scrie CNN.
O treime din populatia Norvegiei traieste pe coasta de vest a tarii, responsabila si pentru 50% din bunurile exportate. Infrastructura regionala lasa insa de dorit, potrivit autoritatilor.
Drumul de 1.100 de km dintre orasul sudic Kristiansand si cel nordic Trondheim dureaza 21 de ore si presupune 7 treceri cu bacul. Guvernul Norvegiei vrea sa injumatateasca durata cu ajutorul unui proiect ambitios de 40 de miliarde de dolari.
Citeste si: S-a deschis prima sosea din lume care-ti incarca masina in timp ce conduci. Cat a costat
Acest proiect presupune poduri suspendate si cel mai adanc si lung tunel in piatra din lume (forat in roca de sub fundul marii) ce va avea o lungime de 27 de km. Expertii vor sa introduca si un element inedit in noua infrastructura - tuneluri plutitoare, construite la 30 de m sub suprafata apei.
Expertii vor ca tunelurile plutitoare sa fie construite pana in 2050
Cu o investitie de zeci de miliarde, autoritatile din Norvegia spera ca proiectul sa fie finalizat in urmatorii 30 de ani. China, Coreea de Sud si Italia cerceteaza proiecte asemanatoare. Proiectul va fi responsabilitatea Administratiei Soselelor Publice din Norvegia (NPRA).
Drumul dintre Kristiansand si Trondheim face parte din E39, o ruta cheie pentru tara. Pentru a eficientiza traseul, autoritatile vor construi trei poduri suspendate si cinci poduri plutitoare (structuri sustinute de pontoane).
Citeste si: Proiect ambitios al chinezilor. Motivul fabulos pentru care vor sa lanseze o luna artificiala
Daca un fiord e mai adanc de 1 km si mai lat de 5 km, solutiile traditionale nu vor functiona, asa ca expertii vor sa apeleze la tuneluri plutitoare. Acestea sunt fixate cu ajutorul cablurilor - fie ancorate de fundul marii, fie legate de pontoane amplasate la distante destul de indepartate pentru a permite trecerea vaselor.
Tunelurile vor fi construite din ciment si vor functiona precum tuneluri normale, ce pot transporta vehiculele dintr-o parte a fiordului in cealalta. Valurile si curentii la adancimea de 100 de m au o putere mai scazuta decat cei de la suprafata, potrivit inginerului sef din cadrul NPRA, Arianna Minoretti.
Citeste si: O metoda inedita poate transforma lumina soarelui in combustibil. Cum e posibil
Un tunel plutitor va minimiza impactul asupra peisajului, pentru ca majoritatea structurii se va afla sub apa si nu va produce la fel de multa poluare fonica precum un pod normal.
In acest moment, expertii testeaza durabilitatea tunelurilor plutitoare in cazul unei explozii. Daca un tir ce transporta material inflamabil va exploda in tunel, trebuie stabilit impactul pe care il va avea si ce metode de evacuare trebuie sa fie incluse in acest proiect ambitios.
- Te-ar putea interesa si:
- S-au inventat blugii antivirali. Cum pot ține COVID-19 la distanță și cum arată
- Cum poate un nisip verde bizar să ajute la combaterea încălzirii globale. Ce susțin experții
- O echipa de robotica formata exclusiv din adolescente construieste ventilatoare ieftine pentru...