Asteroizii care se apropie de Pamant sunt mai obisnuiti decat realizam. In fiecare an, zeci de asteroizi indeajuns de mari pentru a cauza devastare la nivelul unei regiuni trec la o distanta de 8 km de Terra, scrie National Geographic.
Probabilitatea ca un asteroid sa ajunga pe Terra si sa distruga un oras sau sa duca la un cataclism nu e infima, asa ca NASA a pus la punct un plan de a testa posibile metode prin care ne putem proteja de un astfel de eveniment.
In luna iulie a anului 2021, NASA vrea sa lanseze un satelit cu scopul de a-l ciocni de un asteroid, in incercarea de a studia daca si in ce mod poate schimba traiectoria obiectului stelar.
Proiectul Double Asteroid Redirection Test (DART) va ciocni un satelit de asteroidul Didymoon, ce orbiteaza in jurul unui asteroid mai mare. Daca traiectoria sa va fi schimbata, transformarea va putea fi studiata in detaliu de pe Terra.
Satelitul se va ciocni de asteroidul Didymoon cu o viteza de aproximativ 23 657 km/h. Cercetatorii cred ca impactul va incetini orbita asteroidului cu pana la 7 minute, insa echipa va considera un succes si o intarziere de 70 de secunde.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”