La şapte ani de la decolare, sonda Osiris-Rex şi-a îndeplinit misiunea: să livreze omenirii o "comoară", cel mai mare eşantion de asteroid colectat vreodată în spaţiu şi primul de către NASA, informează AFP.
Capsula care conţinea eşantionul, prelevat în 2020 de pe asteroidul Bennu, a aterizat duminică în deşertul Utah din Statele Unite, la capătul unei coborâri finale vertiginoase prin atmosfera terestră, începute la 44.000 km/h.
Coborârea, observată de senzorii militari, urma să fie frânată de două paraşute succesive. NASA nu a confirmat dacă prima a funcţionat, însă cea de-a doua a permis o aterizare uşoară.
"Am auzit 'paraşuta principală desfăşurată', iar eu am izbucnit în lacrimi", a povestit Dante Lauretta, cercetătorul-şef al misiunii, în cadrul unei conferinţe de presă. "Acela a fost momentul în care am ştiut că am reuşit întoarcerea acasă", a adăugat el, arată Agerpres.
Marți, oamenii de ştiinţă de la NASA au deschis în sfârşit sonda spaţială, descoperind resturi negre, transmite AFP, citată de News.ro.
Cercetătorii "au găsit praf şi resturi negre pe puntea avionică a containerului ştiinţific Osiris-Rex atunci când capacul iniţial a fost îndepărtat astăzi", a anunțat Agenţia spaţială americană, fără a preciza însă dacă acestea aparţineau cu siguranţă asteroidului.
Oamenii de ştiinţă aşteaptă cu nerăbdare să cerceteze cea mai mare parte a eşantionului, ceea ce va necesita o "dezasamblare complexă" a sondei.
Chiar şi această cantitate mică ar trebui "să ne ajute să înţelegem mai bine tipurile de asteroizi care ar putea ameninţa Pământul", a transmis NASA.
Reziduurile de pe puntea avionică descoperite marţi au fost probabil rezultatul unor probleme în timpul colectării, despre care NASA a spus că au fost în cele din urmă rezolvate, permiţând transferul sigur. Capacul a fost deschis într-o cameră etanşă la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas.
250 de grame de materie. Analiza lui Bennu ar trebui să ofere o mai bună înţelegere a formării sistemului solar şi a modului în care Pământul a devenit locuibil
Eşantionul conţine aproximativ 250 de grame de materie, mult mai mult decât precedentele două eşantioane de asteroid aduse de misiunile japoneze.
Analiza lui Bennu ar trebui să ofere o mai bună înţelegere a formării sistemului solar şi a modului în care Pământul a devenit locuibil. După aterizare, o echipă a analizat mai întâi capsula la sol pentru a-i verifica starea. Nu s-a constatat nicio deteriorare.
Cu aproximativ patru ore înainte de aterizare, sonda Osiris-Rex eliberase capsula care conţinea eşantionul, la peste 100.000 km de Pământ. Sonda a pornit apoi către un alt asteroid.
NASA plănuieşte o conferinţă de presă pe 11 octombrie pentru a dezvălui primele rezultate
Cea mai mare parte a eşantionului va fi păstrată pentru a fi studiată de generaţiile viitoare. Circa un sfert va fi folosit imediat pentru experimente, iar o mică parte va fi împărţită cu Japonia şi Canada.
- Te-ar putea interesa si:
- Primul satelit din lemn, LignoSat, lansat în spaţiu. Ce urmăresc cercetătorii
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”